Ništa čudno

Izvještaj OECD-a potvrdio: Zaostajemo za regijom

Biranim, ali jasnim riječima istaknuto je da BiH zaostaje u skoro svim parametrima za ostatkom regije, a posebno kad su u pitanju pravna sigurnost i procedure.
Gospodarstvo / Posao | 11. 08. 2022. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH i dalje karakterizira komplicirano i skupo poslovno okruženje koje karakterizira fragmentizirano unutarnje tržište, različiti regulatorni okviri između dva entiteta i visok nivo administrativnih opterećenja, navedeno je u najnovijem izvještaju Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj o stanju malih i srednjih poduzeća na zapadnom Balkanu i u Turskoj.

Biranim, ali jasnim riječima istaknuto je da BiH zaostaje u skoro svim parametrima za ostatkom regije, a posebno kad su u pitanju pravna sigurnost i procedure, pišu "Nezavisne". 

Korupcija naša svagdašnja 

Sudeći prema navodima iz izvještaja, i dalje su najveća prepreka za bolje poslovno okruženje komplicirane administrativne procedure, političko neslaganje, nedostatak suradnje među različitim etničkim zajednicama i različiti regulatorni okviri koji kompanijama kompliciraju poslovanje.

"Od poduzeća se traži da prolaze kroz više procesa prijavljivanja i registracija, što povećava troškove osnivanja poduzeća i štiti postojeće kompanije od konkurencije. Pravosuđe koje se bavi gospodarskim sporovima i dalje predstavlja teško premostivu prepreku za funkcioniranje kompanija, a posebno u oblasti reguliranja poštovanja ugovora, ali su tu i problematične presude u vezi s komercijalnim sporovima, veliki broj neriješenih predmeta, komplicirane zemljišnoknjižne procedure i nepouzdano vlasništvo nad nekretninama", naglasili su oni.

Osim toga, naglašavaju da je korupcija raširena u cijeloj regiji zapadnog Balkana, a da je BiH učinila malo stvarnog napretka kada je u pitanju borba protiv korupcije.

"Slabo funkcioniranje pravnog sustava potkopava poštenu poslovnu konkurenciju, posebno kada se radi o selektivnim i netransparentnim procedurama i pravosudnim aktivnostima u vezi s korupcijom. Sve to negativno utječe na poslovanje poduzeća i investitora", upozoreno je.

Posebne primjedbe odnose se na slabu kvalitetu kada su u pitanju javne digitalne usluge.

Stagniramo Ni

"Zadovoljstvo poslovne zajednice kada su u pitanju digitalne usluge najniže je među zemljama zapadnog Balkana, jer je samo 19 posto poduzeća koja su sudjelovala u anketi Balkanskog poslovnog barometra odgovorilo da je zadovoljno digitalnim uslugama koje pruža javna administracija", istaknuto je, uz napomenu da su javne digitalne usluge slabo razvijene i najlošije u regiji.

Iako je, kako ističu, usvojen zajednički okvir za reformu javne uprave, on i dalje nije implementiran.

"Nedostatak usklađenosti i pravnih okvira između dva entiteta u BiH dovodi do fragmentiranog okruženja i stagnacije", naglasili su oni.

Primjedbe se odnose i na loše procedure kada su javne nabave u pitanju, posebno je još prisutan preferencijalni tretman za domaća poduzeća.

U izvještaju se ističe da je ekonomija u BiH dobro prošla kroz pandemiju Covida, kao i da je odnos javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod i dalje relativno nizak. Naglašeno je i to da se, zahvaljujući diverzifikaciji ekonomije u proteklih desetak godina, uz brojne međunarodne programe, odnos uvoza i izvoza sve više popravlja.

Problem, međutim, i dalje predstavlja učešće javnog sektora u ukupnoj ekonomiji, što ima za posljedicu visok stupanj nezaposlenosti, za koji je naglašeno da je među najvišima u regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close