Preko 80%

Odnosi s javnošću – profesija kojom dominiraju žene

Od ukupnog broja upisanih studenata na studiju Odnosa s javnošću Filozofskog fakulteta, tijekom prošle akademske godine tek oko 20% studenata su muškarci, dok je 80% žena
Gospodarstvo / Posao | 08. 03. 2020. u 16:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žene u Bosni i Hercegovini čine više od 80% zaposlenika u odnosima s javnošću, pokazuju određena istraživanja. Upravo zbog toga, one cijele godine, kroz svoj profesionalni angažman, uživaju radna prava o kojima druge profesije u BiH mogu tek sanjati, priopćeno je iz udruge studenata odnosa s javnošću - PRUMO.

Iako BiH i dalje nema sustavne podatke o položaju struke, javnosti su ipak dostupni podaci pojedinih istraživača. Tako je istraživanjem koje je prije deset godina proveo dr.sc. Zoran Tomić, redoviti profesor i aktualni rektor Sveučilišta u Mostaru, ispitano stanje struke u javnom bh. sektoru.

Profesor Tomić, prema podacima objavljenim u svojoj knjizi „Odnosi s javnošću - Teorija i praksa“ iz 2016. godine, navodi kako je, u 33 institucije u kojima je provodio istraživanje, 83% zaposlenih u odnosima s javnošću, žena.

Kada se pak povijesno gleda sa svjetske razine, spolna struktura u odnosima s javnošću mijenjala se iz desetljeća u desetljeće, pa su tako prema službenim podatcima žene već duže vremena većina u ovoj komunikacijskoj profesiji.

Foto: PR / Žene u odnosima s javnošću BiH

U Sjedinjenim Američkim Državama, zemlji s najrazvijenijim odnosima s javnošću, prema statistici Ministarstva rada, žene su većina. Statističke promjene ovog ministarstva, navodi Tomić, pokazuju da je 1968. godine žena u odnosima s javnošću bilo 25%. Petnaest godina kasnije, 1983., žene su činile više od 50% zaposlenih u ovoj profesiji. U 2006. godini bilo ih je 68%.

Samim time, i u najvećoj svjetskoj nacionalnoj udruzi odnosa s javnošću, američkoj „PRSA“-i, članstvo se promijenilo u korist žena i to već 1990. godine kada ih je, prema podatcima te udruge, bilo 54%. U isto vrijeme i Međunarodno udruženje poslovnih komunikatora (IABC) bilježilo je dominaciju žena od 60%.

Prema podatcima koji dolaze iz nacionalnih udruga, tvrdi u svojoj knjizi prof. Tomić, broj žena u odnosima s javnošću u svijetu danas je od 65% do 75%. Slična situacija je i na Studiju odnosa s javnošću.

Spolna struktura na Studiju odnosa s javnošću na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru ide u korist djevojaka. Od ukupnog broja upisanih studenata tijekom prošle akademske godine tek oko 20% studenata su muškarci, dok je 80% žena. Dame su u iznimnoj dominaciji i kao članice studentske udruge 'PRUMO', navode iz te udruge.

Kopirati
Drag cursor here to close