Pitalica

Obrtnici čekaju da im netko nešto kaže

''Želimo da nas obavijestite da li planirate i na koji način želite pomoći obrtnicima u prevazilaženju trenutne situacije izazvane pandemijom koronavirusa'', stoji u pismu.
Gospodarstvo / Posao | 16. 04. 2020. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Obrtnička komora Federacije BiH i deset županijskih komora su već 16.3.2020. godine reagirale i uputile Vladi FBiH i resornom ministarstvu Set mjera za pomoć obrtu i obrtništvu. Dopis je opet upućen dana  25.3.2020. godine, da bi dana 31.3.2020. godine upućen na gore navedene adrese Hitni set mjera za ublažavanje štetnih posljedica za obrtništvo  izazvanih pandemijom virusa COVID-19'', priopćeno je iz Obrtničke komore HNŽ-a.

Sve navedeno je, kako kažu, formulirano u sklopu 15 predloženih mjera.

''Želimo da nas obavijestite da li planirate i na koji način želite pomoći obrtnicima u prevazilaženju trenutne situacije izazvane pandemijom koronavirusa. Obveze koje imaju obrtnici prema županiji, gradu, općini na lokalnom nivou, da li mogu očekivati Vašu podršku , s obzirom da nitko od njih trenutno ne radi'', navodi se u pismu upućenom uredu za gospodarstvo.

Naime, federalna Obrtnička komora je još prije mjesec dana navela kako rješavanje problema ''ne ide dinamikom kakvom bi trebalo ići ili uopće nije krenulo s mrtve točke''.

Zahtjevaju donošenje Odluke o refundaciji doprinosa i poreza na plate za vlasnike i uposlene u obrtu u trajanju od tri mjeseca (ukljujući ožujak 2020), uz mogućnost produžavanja do okončanja pandemije COVID-19.

Traže podršku za očuvanje radnih mjesta za obrtnike i zaposlene u obrtu u iznosu 50 % neto plaće isplaćene u Federaciji BiH za tekuću godinu u vrmenu trajanja pandemije COVID-19 te donošenje Odluke o odgodi, reprogramu na plaćanje kredita obrtničkim subjektima, uposlenim u obrtu i građanima u FBiH iz područja pogođenih pandemijom COVID -19.

Predlažu i formiranje posebnog fonda koji bi se financirao institucionalnim sredstvima i sredstvima međunarodnih institucija i organizacija, kao i preusmjeravanje javnih sredstava u  svrhu saniranja šteta u obrtništvu.

Obrtnici traže, između ostalog, da naplata PDV-a bude po naplaćenoj, a ne izdanoj fakturi za vrijeme trajanja pandemije COVID-19 te da se odgodi plaćanja direktnih i indirektnih poreza obrtnicima direktno pogođenim pandemijom COVID-19 do okončanja.

Kopirati
Drag cursor here to close