Pranje novca

Notari o novom zakonu

Uloga Notara, kažu iz Komore, nije samo ovjera potpisa na dokumentima, već i zaštita vladavine zakona.
Gospodarstvo / Posao | 22. 02. 2024. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Za razliku od odvjetnika, koji po zakonu zastupaju interese jedne stranke, notari su u svakom postupku neutralni i nose dignitet javne službe. Stoga imaju jedinstvenu ulogu u borbi protiv svake vrste nepravilnosti, a pogotovo pranja novca i financiranja terorizma'', kažu iz Notarske komore Federacije BiH u komentaru na usvajanje novog Zakona o sprječavaju pranja novca i financiranja terorizma.

Iz Komore navode kako su ''notari su štit novog Zakona'' te da su , u svijetu gdje pranje novca i financiranja terorizma poprima sve veći zamah, ''postali bitni čuvari integriteta pravnog sustava''.

Uloga notara

Uloga Notara, kažu iz Komore, nije samo ovjera potpisa na dokumentima, već i zaštita vladavine zakona.

''Notari su prvi bedem protiv kriminala. Njihova dužnost nije samo potpisati papir, već provjeriti legalnost, osigurati pravnu valjanost te istražiti bilo kakvu sumnjivu aktivnost ili nepravilnost koja bi mogla potkopati zakonitost. U globalnom i sve više digitaliziranom poslovanju, u kojem se kriminalne mreže služe sve sofisticiranijim taktikama, notarska identifikacija svih stranaka uključenih u određenu transakciju, provjera autentičnosti dokumenata i dugotrajno arhiviranje podataka je od vitalnog značaja za očuvanje integriteta financijskog i pravnog sustava'', navode iz Notarske komore F BiH.

Napominju kako Član 5. usvojenog Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti BiH zadužuje različite obveznike za provedbu mjera, radnji i postupaka te da među obveznike spadaju izričito notari i odvjetnici.

''Uspješnost svih aktivnosti se značajno može popraviti, ako se pranje novca oteža dodatnim mjerama. To bi se moglo dogoditi, na primjer, ako bi potencijalni kupci i ulagači, prije kupovine nekretnina ili prije kupovine firmi koje posjeduju nekretnine, morali dokazati porijeklo novca potvrdama o imovini, poreznim prijavama, godišnjim financijskim izvještajima i završnim godišnjim bilansima. Zatim se može ograničiti plaćanje gotovinom, povećati nadzor nad kupoprodajnim ugovorima kod prometa nekretnina ili motornih vozila, kao i kod primanja i davanja pozajmica. Tim mjerama bi se značajno otežalo stavljanje novca stečeno krivičnim djelima u legalne tokove'', navode iz Komore.

Jedan od prioriteta

Dodaju kako novac stečen na nezakonit način šteti, u pravilu, onima koji svoje profesionalne djelatnosti obavljaju legalno.

''Kroz ove aktivnosti, notari igraju ključnu ulogu u zaštiti javnih interesa, osiguravajući da pravne transakcije budu zakonite, transparentne i poštene za sve uključene strane. Suradnja notara s nadležnim vlastima i strogo pridržavanje zakonskih zahtjeva, ključni su učesnici u njihovoj ulozi u prevenciji ovih nezakonitih aktivnosti'', navela je Notarska komora Federacije Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, prošlog je tjedna Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio spomenuti zakon kojim se žele poboljšati kapaciteti za efikasniju borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma u korist poslovne zajednice i građana BiH.

Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, a njegovim usvajanjem Vijeće ministara BiH u očekivanju dobivanja datuma za otvaranje pregovora šalje snažnu poruku Europskom vijeću koje raspravlja o politici proširenja EU-a.

Kopirati
Drag cursor here to close