Navika je navika

Ni korona nas nije odviknula od šaltera

Usprkos prednostima, oko 40 posto stanovnika zapadnog Balkana i dalje preferira osobni kontakt, odnosno šalter.
Gospodarstvo / Posao | 01. 02. 2021. u 07:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: PR / Šalter 

Pandemija COVID-19 nije značajno izmijenila navike građana BiH i zemalja zapadnog Balkana kada je u pitanju upotreba elektronskih usluga, pokazalo je istraživanje Vanjskopolitičke inicijative (VPI) BiH i partnera koje je provedeno tijekom projekta ''Osnaživanje civilnog društva zapadnog Balkana za reformiranu javnu upravu (WeBER 2.0)''.

Iako su tijekom pandemije fizički kontakt i odlazak na šaltere bili svedeni na minimum, rezultati su pokazali da je samo 18 posto građana više nego inače koristilo e-usluge, a da čak 50 posto ispitanika nije ni probalo.

Usprkos prednostima, oko 40 posto stanovnika zapadnog Balkana i dalje preferira osobni kontakt, odnosno šalter.

''U prosjeku, dvije trećine građana regije kažu da njihov interes za e-usluge nije porastao od početka pandemije. Građanima nedostaju informacije o ovim uslugama, a, i ako ih imaju, nemaju adekvatne informacijsko-tehničke vještine za njihovo korištenje, ili je potrebno više vremena za navikavanje na interakciju građana s javnom upravom na ovaj način'', kazala je Anida Šabanović, direktorica VPI-ja BiH.

Porast korištenja elektronskih usluga tijekom pandemije na regionalnoj razini iznosio je 38, a u BiH 31 posto. Najveći porast je zabilježen u Albaniji i Crnoj Gori sa 45 posto, dok je najniži na Kosovu. Najveće zanimanje za korištenje e-usluga pokazali su mladi u dobi od 18 do 24 godine, ali i stariji od 60 godina zbog prepreka s kojima su se suočili tokom pandemije.

''Vlade bi trebale pokrenuti proaktivne informativne kampanje kako bi se povećala svijest građana o njihovom postojanju, a isto tako da su ove usluge puno brže, jednostavnije i jeftinije nego korištenje šaltera i šalterskih usluga. Potrebno je da se radi i na kvaliteti ovih usluga. Sve ovo bi dovelo do većeg povjerenja građana u interakciju elektronskim putem s upravom'', rekla je Šabanović.

Vanjskopolitička inicijativa BiH je nevladina, neprofitna, istraživačka organizacija sa sjedištem u Sarajevu, javlja Avaz.

Od prosinca 2019. do prosinca  2022. godine VPIBiH, u suradnji s partnerima iz ''Think for Europe'' (TEN) mreže i uz podršku briselskog Centra za europsku politiku (European Policy Centre – EPC), realizira projekt ''Osnaživanje civilnog društva zapadnog Balkana za reformiranu javnu upravu (WeBER 2.0), posvećen jačanju demokratije kroz veće angažiranje civilnog društva u razvoju politika i implementaciji reformi javne uprave u zemljama zapadnog Balkana.Projekt se realizira uz podršku Europske komisije.

Kopirati
Drag cursor here to close