Zaposleno 50.000 ljudi

Nezaposlenost pada, BiH se ne treba zaduživati

''Svi važni fondovi su stabilni i državna razina i Federacija BiH mogu funkcionirati bez zaduživanja kod MMF-a'', istaknuo je Izetbegović. 
Gospodarstvo / Posao | 25. 04. 2018. u 10:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Broj zaposlenih u BiH u posljednje tri godine povećan je za 50.000, a nezaposlenost je u stalnom padu'', izjavio je predsjedatelj Predsjedništva BiH i čelnik SDA Bakir Izetbegović tijekom obraćanja sudionicima i gostima Sarajevo Business Foruma u Sarajevu.

Dodao je da je zahvaljujući pokrenutim reformama BDP u porastu, kao i da BiH bilježi rast izvoza i smanjenje javne potrošnje.

''Svi važni fondovi su stabilni i državna razina i Federacija BiH mogu funkcionirati bez zaduživanja kod MMF-a'', istaknuo je Izetbegović. 

Naveo je da je BiH veoma bogata vodom za flaširanje i proizvodnju energije, ugljem, šumama, jakim vjetrovima i brojnim vrstama ruda, a posjeduje i značajna nalazišta nafte koja vrijedi dodatno istražiti i pripremiti za eksploataciju.

Također, Izetbegović je rekao da BiH, između ostaloga,  nudi i dugu industrijsku tradiciju, obrazovanu i discipliniranu radnu snagu, stabilnu valutu vezanu za euro, prava stranih ulagača izjednačena s domaćim. 

''Imajući u vidu sve navedeno, želim poručiti da je sada vrijeme za ulagače da dođu u Bosnu i Hercegovinu jer napori koji se sada čine bi u skorijoj budućnosti mogli da se isplate višestruko'', naglasio je Izetbegović.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je kako su ''spoj naših prirodnih i ljudskih resursa s reformama koje provodimo i izuzetno velikim i pripremljenim investicijskim projektima i potencijalima, sasvim sigurno jedna od najuspješnijih formula privlačenja stranih investicija i ekonomskog razvoja u našoj regiji''.

Zvizdić je sudionike Foruma upoznao s pozitivnim pokazateljima koji su obilježili ekonomski rast i razvoj BiH u posljednje tri godine. Zabilježen je rast BDP, kao i rast stopa industrijske proizvodnje i prerađivačke industrije, dok je istovremeno smanjen javni dug BiH. 

Među najvećim stranim ulagači u BiH su i dalje  Austrija, Hrvatska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Slovenija, Srbija, a  najveća ulaganja, što posebno ohrabruje, jesu u sektor proizvodnje više od 40 posto, te u bankarski sektor u koji je uloženo oko 24 posto od ukupnih direktnih stranih investicija.  

Posebno je izdvojio turizma kao ekonomski sektor koji ima izuzetan potencijal, a BiH je prema podacima Svjetske turističke organizacije, zemlja koja je u zadnjih nekoliko godina ostvarivala rast i do 26 posto u oblasti turizma.

''Kao još jedan naš doprinos tijekom 2017. godine, ističemo uključenje BiH u transportnu zajednicu što će omogućiti realizaciju četiri projekta u vrijednosti od 240 milijuna eura. Grant sredstva koja je ovim povodom dobila BiH iznose 46 milijuna eura. Ovo će biti doprinos ne samo u građevinskoj industriji već će realizacijom navedenih projekata transportni troškovi'', dodao je Zvizdić. 

Dodao je da su u tijeku finalni pregovori sa Svjetskom trgovinskom organizacijom, i da u tom smislu očekuje da će BiH tijekom 2018. godine konačno postati članica Svjetske trgovinske organizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close