Hitna sjednica

VIDEO | Vlada radi branitelja traži odgovor od MMF-a

Kako je riječ o pitanju u čijem rješavanju svoje obaveze imaju i druge razine vlasti u Federaciji BiH, u što kraćem roku će biti zatraženo mišljenje svih kantona, Saveza gradova i općina i MMF-a.
Vijesti / Politika | 05. 04. 2018. u 15:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH danas je razmatrala Prednacrt zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji i dala punu podršku što hitnijem sustavnom rješavanju ovog važnog društvenog problema.

Kako je riječ o pitanju u čijem rješavanju svoje obaveze imaju i druge razine vlasti u Federaciji BiH, u što kraćem roku će biti zatraženo mišljenje svih kantona, Saveza gradova i općina i MMF-a.

Sagledavši stanje i potrebe razvojačenih branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata, a imajući prije svega u vidu zahtjeve razvojačenih branitelja i drugih boračkih kategorija, iskazane na sastancima u svim kantonima, danas je ocjenjeno da je nužno donošenje Zakona o pravima ove populacije, priopćila je Vlada.

No, do tada, kako je danas zaključeno, Federalna vlada će odmah početi raditi na rješavanju pitanja koja su, prema razmatranom tekstu Prednacrta zakona, nesporno u nadležnosti Vade Federacije BiH.

Tako je danas Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno- oslobodilačkog rata zaduženo da, za narednu sjednicu, pripremi prijedlog Uredbe o pravu na osnovno osiguranje demobiliziranih branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata.  Prema ovoj Uredbi pravo na osnovno osiguranje će moći ostvariti demobilizirani branitelj muškarac stariji od 60 godina i žena demobilizirani branitelj starija od 50 godina.

Uz ovo, Ministarstvo je zajedno s Federalnim zavodom za zapošljavanje, zaduženo da odmah aktivira i stavi u proceduru projekte i programe zapošljavanja i samozapošljavanja boračkih kategorija.

Hitna obveza, po današnjem zaključku, je da resorno federalno ministarstvo pripremi prijedloge odluka o utvrđivanju osnovice o obračunu mjesečnih naknada za invalidnine u 2018. godini i usklađivanje isplatnog koeficijenta s troškovima života, što bi trebalo dovesti do prvog povećanja invalidnina u posljednjih pet godina.

Vlada Federacije BiH je još jednom podržala, kao potpuno opravdan, zahtjev demobiliziranih branitelja za uspostavu i objavu Jedinstvenog registra branilaca i korisnika boračko invalidske zasitite i naložila Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, da do slijedeće sjednice, predloži modele objave ovog dokumenta.

Istovremeno, još jednom je  Federalna vlada pozvala kantone, koji to nisu uradili, da u što kraćem roku završe unošenje podataka u Jedinstveni registar.

Kopirati
Drag cursor here to close