Odluka

Nedjelje i blagdani neradni dani za trgovine u ŽZH

Nova Odluka biti će na stolu Vlade na jednoj od narednih sjednica, a istom će nedjelja i blagdani biti proglašeni neradnim danima.
Gospodarstvo / Posao | 10. 06. 2020. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon većeg broja upita, peticije koju su potpisali vlasnici trgovina, kao i svakodnevnog razgovora s vlasnicima i djelatnicima trgovina s područja Županije Zapadnohercegovačke, Ministarstvo gospodarstva priprema Odluka o radnom vremenu, rasporedu dnevnog i tjednog radnog vremena, te radnom vremenu u dane praznika, priopćeno je iz ovog ministarstva.

Trenutno je na snazi Odluka Vlade ŽZH od 2008. godine kojom je dozvoljen rad nedjeljom i blagdanima od 7:00 do 10:00 sati radi opskrbe pučanstva prehrambenim potrepštinama.

Nova Odluka biti će na stolu Vlade na jednoj od narednih sjednica, a istom će nedjelja i blagdani biti proglašeni neradnim danima.

''Ova Odluka predmet je razgovora već duže vrijeme unutar Vlade, svakodnevnog kontakta s gospodarstvenicima, ali i s djelatnicima u trgovačkim objektima. Inicijative poslodavaca i razgovori s istima uvjerili su nas da ova Odluka ekonomski neće ugroziti našu županiju. Postigli smo široki konsenzus po ovom pitanju, te vjerujem da će ova Odluka naići na podršku cjelokupnog stanovništva naše županije u cilju veće zaštite dostojanstva radnika. Slobodna nedjelja važna je za obitelj, za obiteljska okupljanja, jer je obitelj najdragocjenije dobro čovječanstva'', rekao je ministar gospodarstva u Vladi Županije Zapadnohercegovačke, Dario Sesar.

Kako navode iz ovog ministarstva, ''svjedočimo svakodnevnim polemikama u susjednim državama i državama Europske unije na ovu temu, te je i u Bosni i Hercegovini bilo je nekoliko inicijativa da se zabrani rad nedjeljom i blagdanima''.

'''U našoj kulturi nedjelja je neradni dan, a da je tomu tako možemo zaključiti i iz samog naziva'', navelo je ministarstvo gospodarstva sa sjedištem u Širokom Brijegu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close