Autor najboljeg koktela

Najbolji barmen BiH: Znanje 'brusio' u Posušju i Dubrovniku

"Ova nagrada mi je poticaj da nastavim da radim i svojevrsna potvrda najboljih iz ove branše da sam na dobrom putu", kazao je Škrga koji u vodama barmenstva plovi šest godina.
Gospodarstvo / Posao | 07. 12. 2023. u 19:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Natjecanje "Gentleman sour", koje je proteklog mjeseca u Mostaru okupilo petnaestak talentiranih barmena iz čitave BiH, postavilo je Dervenćanina Miloša Škrgu na ovogodišnji tron domaćih autora koktela.

Iako je ove godine doživjelo tek treće izdanje, natjecanje koje organizira "Gentleman Jack" jedino je ove vrste u BiH i nagrađuje najautentičnije koktele i njihove kreatore.

Koktel - desert 

Škrga je simpatije žirija pobrao sa svojim koktelom – desertom, ali i vještinom pripreme.

"Ova nagrada mi je poticaj da nastavim da radim i svojevrsna potvrda najboljih iz ove branše da sam na dobrom putu", kazao je Škrga koji u vodama barmenstva plovi šest godina, a prije dvije godine na istom natjecanju osvojio je treće mjesto.

"Ove godine konkurencija je bila vrlo jaka, zbog čega mi je i zadovoljstvo zbog sudjelovanja bilo još veće. Mogli smo da razmijenimo mišljenja i da jedni drugima budemo inspiracija. Osim toga, važna mi je bila i reakcija publike, a imao sam zaista pozitivne komentare za svoj rad", rekao je Škrga.

U svijetu ugostiteljstva, kako objašnjava ovaj Dervenćanin, našao se iz znatiželje, i to najviše istražujući sastojke za koktele, a to ga je dovelo do bar akademije u Banja Luci.

"Završio sam osnovnu i elektrotehničku srednju školu u Derventi, a 2018. godine znatiželja me odvela na bar akademiju u Banja Luci koja je pionir te vrste edukacije u BiH. Mjesec i pol, koliko traje akademija, osim što sam stekao osnove bartendinga, stekao sam i ljubav prema tom poslu i inicijalnu želju da to bude moje zanimanje. Dalje iskustvo sam stjecao na radnim mjestima u Posušju i Dubrovniku, a priliku za edukaciju sam iskoristio prošle godine na 'Raise the Bar' akademiji u Zagrebu. Svakako, planiram da nastavim da se usavršavam ", rekao je Škrga.

Vrhunsko ugostiteljstvo 

Primijetio je da se na našem području još uvijek poistovjećuju baremeni sa šankerima i konobarima.

"Ono za šta se zanimaju bartenderi jeste analiza pića, porudžbine, sirovine potrebne za pripremu, počev od postanka i povijesnih činjenica, do finalnog serviranja i meni je najdraži kontakt sa gostima i zanimanje koje priprema napitka izazove", kazao je on.

Kada je riječ o ugostiteljstvu u Derventi, Škrga vjeruje da je nužno unaprjeđene ove oblasti.

"Vjerujem da će doći vrijeme, s mlađim generacijama, kada ćemo moći govoriti o vrhunskom ugostiteljstvu i u Derventi", rekao je Škrga.

Dodao je da je i sam krenuo "od nule".

"Sjećam se perioda kada nisam znao 'pustiti' kave espreso na aparatu, a kamoli da pomislim da idem na tečaj 'late art'. Za mene je bio izazov da učim i savladavam nova znanja, a to isto želim i danas", naglasio je Škrga.

Zadatak natjecatelja "Gentleman sour" bio je da pripreme koktel "Whiskey sour" s vlastitim pečatom poštujući i elemente pripreme, dekoracije, odnosa prema publici i žiriju i prezentacije.

"Počeo sam od ideje da koktel koji pripremim bude serviran kao desert i zato je proces počeo traženjem 'idealnog' deserta. Inspiraciju sam crpio iz poslastice koju sam isprobao nekad ranije u Dubrovniku, a koja mi se urezala u sjećanje. Natjecanje nas ograničava na sedam sastojaka, ali s osnovom 'Gentleman Jack'. Tome sam dodao liker od kokosa, svježi sok od maline sa limuntusom, pire od marakuje, 'fomer' biljnog porijekla umjesto bjelanjka koji je uobičajen, keks od kokosovog brašna i prah od dehidrirane maline", objasnio je Škrga za "Derventski list".

Kopirati
Drag cursor here to close