Ništa neće biti isto

Način na koji radimo promijenit će se u potpunosti

Jednom kada ova pandemija bude iza nas, mnogo toga neće biti isto, a jedna od tih stvari je i način rada te će mnogi ostati raditi iz svojih kućnih ureda.
Gospodarstvo / Posao | 03. 12. 2020. u 09:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon ljeta tijekom kojeg su ljudi na kratko odahnuli od korone, a mnogi zaposlenici se vratili u svoje urede, s dolaskom jesenskih i hladnijih dana ponovno se razbuktala zaraza novim koronavirusom pa je dio poslodavaca zamolio zaposlenike da se vrate u kućne urede.

Informacije o učinkovitosti cjepiva i najave njihova skorašnjeg dolaska potiču optimizam da bi, nakon zime, stvari ipak mogle biti drukčije i da slijedi razdoblje optimizma i povratka na staro.

No za mnoge stvari više nema povratka na staro i predpandemično razdoblje, pri čemu to ne mora biti loše. Npr. mnogi su sada stekli naviku kupovine putem interneta, što pojednostavljuje šoping i štedi vrijeme, dok su brojni zaposlenici diljem svijeta upoznali čari rada od kuće.

Način na koji radimo, slažu se brojni stručnjaci, također se više nikada neće vratiti na staro jer za mnoge više neće imati smisla trošiti vrijeme na putovanje do ureda, ako u svojim kućnim uredima mogu jednako dobro obavljati isti posao, javlja Zimo.

Naravno, iskustva su različita te dijelu zaposlenika takav rad od kuće ne odgovara jer nemaju ozbiljne radne uvjete ili su navikli surađivati s kolegama, no i oni će se morati priviknuti na promjene.

A kakve bi te promjene mogle biti, u razgovoru za CNBC objasnio je prvi čovjek Amazonova odjela cloud computinga Andy Jassy. I on smatra kako radni prostori i navike zaposlenika više neće biti iste te da budućnost donosi, kako je rekao - “vruće urede” u kojima će zaposlenici trebati rezervirati svoje radne stolove unaprijed.

To bi bio nekakav hibridni model rada u kojem bi zaposlenici koji mogu i žele dio radnog vremena radili od kuće, no kada bi radili na nekim projektima za koje je potrebna veća suradnja s kolegama ili ako bude potrebe za ozbiljnijim sastancima, onda će rezervirati prostor u uredu i dio vremena raditi iz uredskih zgrada.

Paralelno s tim, mijenjat će se i uredske zgrade u kojima više neće biti toliko pojedinačnih ureda, već će u njima, smatra Jassy, glavni fokus upravo biti na zajedničkim prostorijama u kojima se može surađivati na projektima te na sastancima.

Sastanci u uredima su važni jer, iako smo sada svi navikli na Zoom, Meet, Teams i druge online platforme, Jassy kaže kako je, pogotovo kada je u pitanju razvoj novih i inovativnih proizvoda, za njega to jedna od najtežih stvari.

U takvim slučajevima, rad iz ureda i sastanci uživo puno su učinkovitiji i plodonosniji.

Rad od kuće već sada utječe na način na koji Bezosova kompanija zapošljava, a nije teško pretpostaviti da je slično i u drugim kompanijama.

Naime, sada im je dostupan puno veći bazen talenata jer njihovo zaposlenje više neće ovisiti o mjestu u kojem žive, tj. neće biti potrebe za preseljenjima, ako će njihovo radno mjesto omogućiti rad od kuće. Takva promjena mnogim će zaposlenicima omogućiti da ostanu živjeti u manjim i mirnijim mjestima, a da opet rade za velike kompanije čija su središta u velikim gradovima.

Kopirati
Drag cursor here to close