Gradsko vijeće

Može li Mostar uvesti ograničenja cijena na crpkama i 'vratiti' radnu nedjelju?

Ukidanje odluke kojom je naložen jedan neradni dan u tjednu u nadležnosti je Gradskog vijeća.
Gospodarstvo / Posao | 27. 04. 2023. u 09:51 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bila je to testna faza koja se produžila'', rekla je za Bljesak.info Amira Trbonja načelnica Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara govoreći o odluci da nedjelja bude neradni dan na području grada.


Kaže kako je prikupljeno ''dosta zahtjeva od fizičkih i pravnih osoba''.

''Tako ćemo imati neku realniju sliku da u budućnosti pripremimo kvalitetniju odluku o radnom vremenu'', rekla je.

Naime, u analizi ovog odjela koja će se naći pred vijećnicima Grada Mostara navedeno je kako lokalna zajednica nije mogla donijeti takvu odluku.

''Vezano za odluku o radnom vremenu objekata fizičkih i pravnih lica, odnosno vezano za analizu te odluke, Gradsko vijeće je donijelo odluku u travnju 2022. godine, primjena je počela sredinom travnja. Ukupno je, shodno članu 5 odluke, 71 pravna ili fizička osoba podnijela zahtjev za drugačiji raspored radnog vremena, odnosno da drugi dan bude neradni. Četiri zahtjeva su odbijena jer nisu podneseni u roku 30 dana. Odluku je donijelo Gradsko vijeće, odjel i nadležna služba za inspekcijske poslove u obvezi su da poštuju tu odluku koju su i poštovali. Shodno tome sačinjeno je 49 prekršajnih naloga u vrijednosti od preko 20 tisuća KM. Danas ćemo vidjeti hoće li doći do promjene člana 5 ili izmjene drugih članova odluke'', rekla je.

Dodala je kako je ukidanje ove odluke u nadležnosti Gradskog vijeća ali da sumnja da će doći do toga.

''Ovo je samo informacija o provedbi same odluke, a na vijećnicima je da iznesu izmjene i dopune same odluke. Danas ćemo vidjeti na vijeću hoće li se vijećnici usuglasiti što se tiče izmjena i dopuna tog zakona obzirom da imamo 24 zahtjeva da uzmu neki drugi dan kao neradni'', rekla je.

Govoreći o kritikama da su benzinske crpke iskoristile taj neradni da, Trbonja je rekla kako ''Grad tu nije mogao ništa uraditi''.

Foto: Bljesak.info / Zelenika i Kordić

''Oni su registrirani kao trgovine, a mi jedino možemo ako budu vijećnici spremni, uvesti neka ograničenja za rad crpki i ograničiti u bilo kom smislu podizanje cijena'', rekla je.

Podsjećamo, ranije smo objavili kako u analizi koju je za Gradsko vijeće pripremio Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove stoji da Grad Mostar nije mogao donositi Odluku o neradnom danu te da ''jedinica lokalne samouprave nije nadležna za utvrđivanje neradnog dana kao dana tjednog odmora, te je u tom kontekstu preuzela nadležnost entitetske razine vlasti''.

Kopirati
Drag cursor here to close