Mostarski lončići

Grad nije smio zabraniti rad nedjeljom

Jedinica lokalne samouprave, odnosno Grad Mostar, kako je navedeno, samo utvrđuje trajanje radnog vremena u smislu utvrđivanja početka i kraja radnog vremena…
Gospodarstvo / Posao | 21. 04. 2023. u 15:11 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar nije mogao donositi Odluku o neradnom danu, stoji u analizi koju je za Gradsko vijeće pripremio Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove.

''Uvođenje neradne nedjelje, odnosno općenito neradnog dana kao obaveznog poslovnim subjektima iz oblasti trgovine nije propisano Zakonima koji reguliraju obavljanje trgovačke djelatnosti, a na koji se Gradsko vijeće poziva'', navodi se u analizi i dodaje kako ''jedinica lokalne samouprave nije nadležna za utvrđivanje neradnog dana kao dana tjednog odmora, te je u tom kontekstu preuzela nadležnost entitetske razine vlasti''.

Jedinica lokalne samouprave, odnosno Grad Mostar, kako je navedeno, samo utvrđuje trajanje radnog vremena u smislu utvrđivanja početka i kraja radnog vremena, u okviru već propisanog radnog vremena.

Navedeno je kako je praćenjem provedbe odluke, koje je vršila inspekcija, izdano 49 prekršajnih naloga ukupne vrijednosti od 22.300 KM.

U analizi se navodi i kako su benzinske crpke prodavale potrepštine koje su inače nudile prodavaonice kojima je zabranjen rad nedjeljom pa čak i po većim maloprodajnim cijenama.

Problem je, kako se navodi, i nametnuto pitanje izbora neradnog dana za objekte koji su otvoreni nakon isteka roka od 30 dana od donošenje Odluke i prvi put počinju s radom jer u Odluci nije definirano postupanje u takvim situacijama zbog čega spomenuti odjel nije mogao donositi rješenja ''te se po ovakvim zahtjevima nije postupalo što je također nezakonito''.

Što se tiče efekata koje je neradni dan proizveo na poslovanje subjekata, koji su obuhvaćeni ograničenjem u radu, Odjel je naveo kako nema egzaktne podatke osim paušalnih navoda pojedinih trgovaca o padu prometa u odnosu na razdoblje kada su poslovali bez ograničenja u radu.

Dodaje se i kako su zahtjevi kadionica i ljekarni da rade i nedjeljom opravdano jer nadzor nad njima nije u nadležnosti lokalne samouprave.

Kopirati
Drag cursor here to close