Probijanje roka

Mostar: Uposlenici Grada prijavili Grad zbog plaća

Doznajemo kako je uposlenicima Grada plaća za mjesec rujan isplaćena 12. listopada, te je krajnji rok za isplatu plaće za mjesec listopad bio do 11. studenog
Gospodarstvo / Posao | 15. 11. 2022. u 11:13 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uposlenici Gradske uprave Grada Mostara podnijeli su prijavu nadležnim federalnim i kantonalnim inspekcijama nezadovoljni odnosom poslodavca prema njihovim pravima iz radnog odnosa.

Naime, osim problema s neusklađivanjem plaća i nezakonitim isplatama što je završilo i sudskim epilogom zbog čega Grad Mostar mora isplatiti i sadašnjim i bivšim uposlenicima oko 5 milijuna KM, problem je, kako doznajemo, to što se prilikom isplate ne poštuje zakon koji kaže kako od jedne do druge isplate plaća ne smije proteći više od 30 dana.

Kasni plaća

Doznajemo kako je uposlenicima Grada plaća za mjesec rujan isplaćena 12. listopada, te je krajnji rok za isplatu plaće za mjesec listopad bio do 11. studenog ali je još jednom probijen zakonski rok.

Na ovaj propust i kršenje zakona upozorio je Grad i Sindikat vatrogasaca podsjećajući na ''odredbe važećeg Kolektivnog ugovora u FBiH predviđene članom 24. stav 3. po kojem se plaća isplaćuje jednom mjesečno za protekli mjesec i od jedne do druge isplate plaće ne može proći više od 30 dana''. No, izostala je bilo kakva reakcija gradske sindikalne organizacije.

Podsjećamo, Grad Mostar je tek nakon sudskih presuda počeo s isplatom sa zakonski obračunatom osnovicom jer je još od 2016. godine pa sve do ožujka ove djelatnicima pogrešno obračunavao plaće. Isplata tih zaostataka i trenutnim uposlenicima ali i onima koji su otišli u mirovinu teška je pet milijuna KM a još se ne govori o tome tko bi trebao odgovarati za ovako skup propust.

Novi propust

Novi propust dogodio se i s odlukom o visini osnovice i boda za obračun plaće u tijelima vlasti Grada Mostara za razdoblje 1. rujna do 31. prosinca 2022. godine koja se našla na prošloj sjednici mostarskog Gradskog vijeća iako su se plaće već isplaćivale po novom obračunu, odnosno prije same odluke. A odluka je usvojena tako što su mostarskim vijećnicima tijekom sjednice stigle čak tri verzije zbog problema s računanjem.

Na nezakonitosti u isplatama plaća upozoravali su i revizori koji su istaknuli Grad da koeficijenti utvrđeni Odlukom o plaćama i naknadama u organima vlasti Grada Mostara za radna mjesta glavnog savjetnika, šefova službi u sastavu odjela, stručnih savjetnika i određenih namještenika, nisu usuglašeni s koeficijentima propisanim Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Također, presudom Općinskog suda u Mostaru po tužbi mostarskih inspektora protiv Grada zaključeno kako je Grad Mostar diskriminirao i potplaćivao svoje inspektore.

Brojke iz nadzor

Primjerice, kad su u pitanju brojke, Grad je 2019. godine isplatio 12.108.250 maraka za plaće svojih zaposlenika. Utrošen iznos za plaće manji je za 697.063 KM od onog planiranog proračunom za 2019. godinu. Uz plaće, 1.687.313 maraka dano je za naknade troškova zaposlenika te 1.363.630 KM za doprinose poslodavca.

Gradska uprava, kako su naveli u izvršenju proračuna za 2019. godinu, imala je ukupno 552 zaposlenika, a zbog rotacije zaposlenika, odnosno njihove sistematizacije, Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ-a je provelo i nadzor, ali javnost nije upoznata s rezultatima.

Tada su stručni suradnici promaknuti na pozicije viših stručnih suradnika, viši stručni suradnici na pozicije stručnih savjetnika, a stručni savjetnici u šefove službi. Preskakali su se rangovi, službenici nisu ocjenjivani, a pravilnikom su prekoračene brojne odredbe zakona i uredbi u Federaciji BiH, kao i odredbe mostarskog Statuta. Naime, u pravilniku prema kojem se sad vrše ''rotacije'' u mostarskim odjelima, uvedena je i Jedinica za internu reviziju što je opet suprotno odredbama Statuta grada Mostara jer njime nije predviđen takav odjel.

Trenutno je u Gradu Mostaru pak uposleno više osoba na ugovor o djelu.


Kopirati
Drag cursor here to close