Skupština nakon 8 godina

Sindikat Grada Mostara: Bez informacije o povećanju plaće od 2004. godine

Na pitanje ''koliko se plaća povećala od 2004. do 2022.'' Ivana Marić ja kazala kako ''ne može dati tu informaciju''.
Gospodarstvo / Posao | 11. 03. 2022. u 15:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon osam godina u mostarskom Centru za kulturu je održana je Skupština samostalnog sindikata Grada Mostara.

Radi se o Samostalnom sindikatu koji pripada 'velikom' Sindikatu državnih službenika i namještenika FBiH.

''Danas je jedan dio izvještajni koji se odnosi na unazad što smo radili, kako smo radili, na koji način smo radili i kako smo pregovarali s poslodavcima. Bitno je napomenuti da je gradski sindikat veliko članstvo i da smo u posljednjih osam godina imali puno djelovanja u segmentu dogovora za plaće, osnovice za plaće, dogovor određenih sporazuma u nekakvim ugroženim pravima koje smo imali'', kazala je Ivana Marić, predsjednica Sindikalne organizacije Grada Mostara.

Nema informacije o povećanju plaća od 2004.

Marić je kazala i kako su ''sindikat koji podržava djelatnike i da su uzajamna kasa gdje svi pomažu svakoga u određenim trenutcima.''

Na pitanje ''koliko se plaća povećala od 2004. do 2022.'' Ivana Marić ja kazala kako ''ne može dati tu informaciju''.

Tvrdi i da ovaj Samostalni sindikat Grada Mostara ima 140 članova.

''Poslodavac i sindikat svake godine pregovaraju o visini osnovice plaće i uglavnom pratimo federalnu propisanu a to je 330 osnovica. Uglavnom nemamo problema po pitanju nepoštivanja prava djelatnika ali gdje imamo mogućnost radimo medijacije i određene pregovore sa poslodavcem u smislu rješavanja prava za državne službenike i namještenike'', rekla je predsjednica Samostalnog sindikata Grada Mostara.

Na pitanje kad je Sindikat imao posljednju održanu skupštinu – Marić je kazala kako ''ne zna'', jer su ''prije nje bile druge kolege''.

Marić ističe i da su se već ''susreli s gradonačelnikom Kordićem u vrijeme pripreme proračuna za sljedeću godinu, a to je bilo u studenom 2021. i dogovarali visinu osnovice za 2022. godinu.''

''Sad očekujemo sastanak s gradonačelnikom na temu povećanja osnovice državne službenike Grada Mostara'', dodala je.

Nepravilnosti i upošljavanja na ugovor o djelu

Podsjećamo, Bljesak.info je u srpnju prošle godine (2021.)  pisao o tome kako su pojedini uposlenici odjela mostarske Gradske uprave godinama dobivali veće plaće od propisanih jer su se ''nagrađivali'' pozicijama u povjerenstvima koja nisu trebala biti formirana jer odjeli već rade taj posao.

Na to je još 2015. godine upozorilo i izvješće federalnih revizora u kojem stoji kako su zaključeni ugovori o djelu, za poslove koji su najvećim dijelom utvrđeni Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji i predstavljaju redovite poslove uposlenih.

Tako je, primjerice, u studenom 2019. godine imenovano povjerenstvo koje se bavilo projektima za mlade. Iako je to u domeni odjela za Društvene djelatnosti, djelatnici tog Odjela većinom su članovi povjerenstva i nisu smjeli uzimati dodatni novac na plaće jer se radi o poslu u sklopu njihovih redovitih aktivnosti. Revizori su dokumentaciju proslijedili Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije 2016. godine da bi dvije godine kasnije dobili odgovor kako nema osnove za pokretanje postupka.

Tužiteljstvo HNŽ-a potvrdilo je za portal Bljesak.info kako je zaprimilo izviješće o izvršenoj financijskoj reviziji za 2015. Grada Mostara od Ureda za reviziju institucija FBiH. 

Inače, u Gradskoj upravi uočena su i brojna upošljavanja na ugovore o djelu koja, kako doznajemo, vrijede za čak 60 osoba.

 

Kopirati
Drag cursor here to close