Uspješna godina

Kolektivna norma 104,39%: Respektabilni rezultati rada Županijskog suda u Mostaru

Kolektivna norma sud u 2020.godini je 104,39%, što je veoma dobar rezultat.
Gospodarstvo / Posao | 05. 03. 2021. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arhiva /Bljesak.info

''Kolektivna norma Suda je u 2020.godini iznosi 104,29 % što je veoma dobar rezultat u odnosu na 2019.godinu kada je norma iznosila 120,70% jer uz sve probleme kojima se susretao ovaj Sud kao i čitav svijet proglašenjem pandemije i nedostatak sudaca, ostvario normu višu od 100% dok je kvalitetu rada Suda gledajući po broju ukinutih, djelomično ukinutih, potvrđenih i preinačenih odluka od strane viših sudskih instanci iznosio 93,93% potvrđenih i preinačenih odluka od strane viših sudskih instanci sa samo 6% ukinutih odluka, za samo 1% kvalitetu suda je smanjen u odnosu na 2019.godinu'', navedeno je u Izvještaju o radu Županijskog suda u Mostaru za 2020. godinu kojeg potpisuje v.d. Predsjednik Suda Zoran Krtalić.

Učinkovito rješenje predmeta

Kako je navedeno u Izvještaju u 2020.godini u prvih osam mjeseci radilo 19 redovnih sudaca. Poslove iz svoje nadležnosti ovaj Sud obavlja za područje općinskih sudova Konjic, Mostar, Čapljina i Čitluk odnosno Hercegovačko neretvanske županije. Kako bi što prije riješili neriješene predmete stigli su u pomoć suci iz drugih gradova.

''Odlukom VSTV-a od 01.04.2019.godine zbog velikog broja neriješenih predmeta u ovaj sud privremeno su upućeni suci iz Županijskog suda Bihaća ,Širokog Brijega, Livna i Novog Travnika na razdoblje od jedne godine, tako da su isti do kraja travnja završili predmete s kojima su bili zaduženi, izuzev privremeno upućene sutkinje iz Livna, koja nije završila sve predmete.

Na upravnom referatu je zbog nedostatka sudaca krajem godine uključena i sutkinja s kaznenog referata Daniela Dalipagić Rizvanović a sve radi smanjena broja predmeta'', navodi se u izvještaju.

Nisu imali problema s Coronom

U Izvještaju je navedeno kako je od dana proglašenja pandemije ovaj Sud donosio niz odluka koje su pratile epidemiološku situaciju u državi i preporuke Civilnog stožera HNŽ-a, tako da je rad sucima organiziran na početku pandemije od kuće, izuzev dana kada su trebali održavati sjednice vijeća, javlja Bljesak.info.

''Samo proglašenje epidemije u ovom Sudu nije bila otegotna okolnost na građanskom referatu jer su suci radili i više od 100 % norme, a dok su se na kaznenom i upravnom referatu radili samo hitni predmeti, zbog nemogućnosti održavanja glavnih pretresa i javnih rasprava. Početkom šestog mjeseca ovaj Sud počinje sa zakazivanjem rasprava uz poštivanja svih epidemioloških mjera'', navodi se u Izvještaju.

Iz Suda kažu kako je odmah po proglašenju pandemije ovaj Sud uradio dezinfekciju cijelog Suda, a u suradnji s Odjelom sudske policije u HNŽ-u nabavljeni su toplomjeri i temperatura se mjeri svima koji ulaze u sud.

''Putem nadležnog Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ-a i donacija OSCE-a i UNDP-a nabavljana su i sredstva za dezinfekciju, zaštitne maske i zaštitna sredstva za sve uposlenike. Zbog svih gore naprijed navedenih mjera može se zaključiti da ovaj Sud nije imao većih problema s obolijevanjem uposlenika od COVID-a 19'', navode iz ove institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close