Na čekanju

Mostar ususret parkiranju: Pet mjeseci bez plaće

"Napravili smo sve što je potrebno i kroz idućih nekoliko dana će računi biti odblokirani i isplaćene plaće", naglasio je Barbarić.
Gospodarstvo / Posao | 31. 01. 2022. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djelatnici Mostar Parkinga požalili su nam se kako nisu primili plaću od rujna prošle godine i to je tada bilo ''stotinjak'' maraka.

Posvjedočili su kako su se, nakon što su na sudu dobili poduzeće zbog neisplaćivanja plaća, odrekli kamata a da upravo ulaze u peti mjesec bez plaća.

"Nema tu nikakve strane priče nego je stvar u tome što su zbog sudskih presuda, kojima su djelatnici tužili poduzeće i dobili, te ovrhe bile na bankovnom računu. S njima je sklopljen sporazum i trajalo je to neko vrijeme dok se ne napišu rješenja po kojima se te ovrhe stavljaju van snage, a postupa se po sporazumu. Račun će biti deblokiran, a radnicima isplaćene plaće", kazao je za Bljesak.info vršitelj dužnosti direktora JP Mostar Parkinga Ivan Barbarić.

On je naglasio kako je svjestan da radnici nemaju plaće, kao ni on otkada je stupio na funkciju, te da je učinio sve što je u njegovoj moći. 

"Napravili smo sve što je potrebno i kroz idućih nekoliko dana će računi biti odblokirani i isplaćene plaće",  naglasio je Barbarić.

Mostarski gradonačelnik na upit portala Bljesak.info o ovoj temi rekao je kako je ta firma trebala početi s radom 2012. godine a da zbog prestanka rada Gradskog vijeća nisu i da su radnici imali izvjesne probleme.

''Grad je pokušavao na ovaj ili onaj način doskočiti tom problemu. Mo Parking kreće s radom sa stvarno jednom nezavidnom pozicijom i to je minus od oko 3 milijuna KM. Međutim, u tom kontekstu smo na jednoj od sjednica donijeli mogućnost pozajmice javnom gradskom poduzeću da im pomognemo da stanu na noge. Sedmoga (veljače, op.a.) krećemo s naplatom parkinga. Nadamo se kroz ovaj plan restrukturiranja poduzeća koje je izložio direktor da će u vrlo skorom roku doći u stabilnu situaciju i da će poduzeće pozitivno poslovati'', rekao je Kordić i dodao kako misli da radnici ipak dobivaju nekakve plaće dali da nije siguran ''u kojoj varijanti se isplaćuje''.

''Ne vidim nikakvog razloga da plaće ne budu isplaćene već u sljedećem mjesecu'', rekao je Kordić.

Podsjećamo, Grad je ovom javnom poduzeću ''posudio'' pola milijuna KM za normalno poslovanje.

Gradsko je vijeće Odlukom obvezalo javno poduzeće da Gradu ovaj iznos vrati do 31.12.2023. godine.

''JP Mostar Parking je poduzeće koje je formirano sa ciljem reguliranja mirujućeg prometa u Gradu Mostaru. Navedeno poduzeće se u svom dosadašnjem poslovanju suočilo sa mnogobrojnim problemima vezano za poslovanje iz razloga nepostojanja određenih odluka vezano za organizaciju način rada i naplatu, a koje je u međuvremenu donijelo novo Gradsko vijeće, čime su stvorene pravne pretpostavke za nesmetan rad. Obzirom da je račun JP Mostar Parking blokiran od strane Porezne uprave te da je u postupku potpisivanje sporazuma za obročnu otplatu, navedena pozajmica je potrebna da bi se djelatnost poduzeća mogla početi nesmetano odvijati'', navodi se u Odluci koju su usvojili vijećnici u rujnu prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close