Zaštitne mjere

Šarović: Priština povukla dodatne carine

Povučene su prethodno donijete mjere dodatnih carina za 30 posto.
Gospodarstvo / Posao | 25. 07. 2018. u 15:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovo je djelomično ukinulo zaštitne mjere na uvoz određenih vrsta voća, povrća i kukuruza, nakon pritiska zemalja CEFTA-e i najavljenog ministarskog sastanka koji je ovim povodom danas održan u Beogradu. Povučene su prethodno donijete mjere dodatnih carina za 30 posto.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović pozdravio je odluku, ali smatra da djelimično ukidanje mjera apsolutno nije dovoljno i očekuje da narednih dana dođe do njihovog potpunog ukidanja.

''Prištinske mjere su u suprotnosti sa pravilima CEFTA-e i nanijeta je šteta i CEFTA-i kao zoni slobodne trgovine, zemljama pojedinačno, ali i privrednicima koji zadnjih dana nisu mogli da izvoze u skladu sa pravilima slobodne trgovine'',  izjavio je nakon sastanka ministar Šarović.

Na sastanku je zatraženo da se ukinu i druge ranije donijete mjere: dodatne trošarine na građevinske blokove i brašno iz Srbije, na mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, te tehničke prepreke za izvoz piva iz Crne Gore.

Ministar Šarović naglasio je da je današnjim zaključcima sastanka ''data šansa principima slobodne trgovine, ali i Prištini da izađe iz jedne vrste samoizolacije u koju se stavila uvođenjem ovih nepotrebnih i spornih mjera".

Kopirati
Drag cursor here to close