Sistematizacija

Mostar mijenja opise radnih mjesta, traži još vatrogasaca i asistenata gradonačelniku

U Gradskoj upravi trenutno ima uposlenih 515 stalnih uposlenika i 29 uposlenika koji su zaključili Ugovor o radu na 12 mjeseci.
Gospodarstvo / Posao | 25. 09. 2023. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjoj organizaciji Gradske uprave Grada Mostara naći će se pred Gradskim vijećem.

U prijedlogu se tako radno mjesto stručni suradnik-prevoditelj mijenja i glasi Viši stručni suradnik-prevoditelj, koji, kako je navedeno, vrši neposredni prijevod i prijevod bilateralnih i multilateralnih sporazuma i ugovora, projekata, memoranduma, protokola, informacija, analiza, izvješća i drugih pisanih materijala na engleski i sa engleskog jezika na jezike koji su u službenoj uporabi u BiH.

Stručni savjetnik…

Na mjestu Stručni savjetnik Odjela, dodaje se novo radno mjesto koje glasi Stručni savjetnik za javne nabave (pravne struke).

Iza radnog mjesta Stručni savjetnik za kadrovske poslove, dodaje se novo radno mjesto koje glasi Stručni suradnik za kadrovske poslove, a on ''vodi jednostavnije upravne postupke i izrađuje pojedinačne akte koji se odnose na prava i obaveze državnih službenika i namještenika iz radnog odnosa''.

Uz poziciju Stručni savjetnik za institucije Grada i interne kontrole, dodaje se novo radno mjesto koje glasi Viši stručni suradnik za financije i računovodstvo.

Iza radnog mjesta Stručni suradnik za platno poslovanje i izvršenje plaćanja, dodaje se novo radno mjesto koje glasi Stručni suradnik za unos i kontrolu obračuna plaća.

Radno mjesto Samostalni referent za proračun se briše, a pozicija Viši stručni suradnik za proračunske poslove i naknade korisnika, mijenja se i glasi Stručni savjetnik za proračunske poslove i naknade korisnika.

Obujam poslova

Također, Stručni suradnik za građenje (elektro struke) mijenja se i glasi Stručni savjetnik za građenje (elektro struke).

Obrazloženo je da se zbog obujma poslova povećava broj izvršitelja na radnom mjestu Viši stručni suradnik-asistent gradonačelnika sa jedan na dva.

Radno mjesto Stručni suradnik-prevoditelj mijenja se u radno mjesto Viši stručni suradnik-prevoditelj, jer prema opisu poslova pozicija tog radnog mjesta može biti “viši stručni suradnik”.

Grad Mostar u prijedlogu navodi kako je nacrtom Pravilnika o javnim nabavama predviđeno da postupke javnih nabava provode službe Gradske uprave, pa tako i službe u Odjelu za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo. Međutim, u tim službama nema sistematiziranih radnih mjesta kojima bi u opisu poslova bilo provođenje postupaka javnih nabava, te službe nemaju kadrovske kapacitete za provođenje navedenih postupaka, niti je ijedan uposlenik bio učesnik bilo kojeg seminara, obuke ili nekog stručnog osposobljavanja u primjeni Zakona o javnim nabavkama, što je s aspekta kompleksnosti primjene Zakona i postupka neophodno da bi se Zakon, odnosno postupci po istom provodili. Zato je potrebno u Pravilniku sistematizirati dva radna na nivou Odjela (pravne i ekonomske struke) koji će provoditi postupke iz nadležnosti Odjela, kao minimum potreban za zakonito provođenje postupaka javnih nabava.

515 stalnih uposlenika

''Ovim izmjenama je na radnim mjestima Viši referent za prijem podnesaka smanjen za po 1 izvršitelj koji su prebačeni na radno mjesto Viši referent za matične evidencije u svrhu prijema zahtjeva u upravnim postupcima iz oblasti matičnih evidencija, jer ovi postupci zahtijevaju direktan uvid u matične knjige i elektronsku bazu Data Nova, što može raditi isključivo osoba koja ima ovlaštenje, šifru pristupa bazi i položen poseban ispit za matičara, a što izvršitelji na  radnom mjestu Viši referent za prijem podnesaka nemaju'', navodi se.

Dodaje se kako u Gradskoj upravi trenutno ima uposlenih 515 stalnih uposlenika i 29 uposlenika koji su zaključili Ugovor o radu na 12 mjeseci i da imaju sva prava iz radnog odnosa, te na uvedenu obvezu vođenja elektronske evidencije državnih službenika i namještenika, a zbog obujma i vrste poslova, imajući u vidu da sve personalne poslove obavljaju 3 državna službenika i 2 namještenika, potrebno je sistematizirati predmetno radno mjesto Stručni suradnik za kadrovske poslove s navedenim opisom poslova koje će obavljati.

U istom dokumentu se navodi kako je predviđeno da će Profesionalna vatrogasna postrojba/jedinica (PVP/J) Grada Mostara popuni potrebnim brojem vatrogasaca do propisane formacije brigade, odnosno da se postojeća PVP/J popuniti s profesionalnim vatrogascima, tako da ista broji minimalno 88 vatrogasca koji rade u smjenama te da se tezi ka ostvarenju europskih standarda po principu (1: 1000) jedan vatrogasac na 1000 stanovnika. Prema preporuci CFPA za zemlje članice EU i ostale koje svoje standarde usklađuju sa europskim, utvrđeno je da na 1000 stanovnika potrebno osigurati jednog vatrogasca sto znaci da bi Grad Mostar trebao imati oko 105 vatrogasaca.

Usklađivanje broja vatrogasaca

Po trenutnom stanju jedno odjeljenje ima 7-8 vatrogasaca tj. vod ima 16 vatrogasaca.

Vatrogasna postrojba/jedinica ima 4 voda sa 64+4 prof. vatrogasaca raspoređenih po smjenama  kao dispečeri u Operativnom centru,+ 6 tehnička podrška+6 zapovjedni/komandni kadar.

Prema Priručniku o riziku-baziranom dimenzioniranju (DEMA) potrebno je 17-18 vatrogasaca u smjeni (vodu) - a to su dva odjeljenja sa minimalno 9 vatrogasaca.

Da bi se uskladio broj vatrogasaca predviđen gore navedenom dokumentima, vod bi trebao  imati minimalno 21 vatrogasca, odnosno po 9-11 vatrogasaca u odjeljenjima + 1 dispečer.  Iz gore navedenih razloga formacija profesionalne postrojbe treba da je veličine brigade od minimalno 88 profesionalnih vatrogasaca + starješina i zamjenik i tehnička podrška.

Dakle, prema svemu iznesenom formiranu vatrogasnu brigadu potrebno je popuniti sa još 20 vatrogasaca i opremiti materijalno - tehničkim sredstvima u skladu sa Pravilnikom o minimumu MTS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close