Ružičnjak

‘Moja prva praksa’: Prilika za ulazak na tržište rada za sve

Rezultat ovog projekta je da će 10 mladih sa intelektualnim teškoćama biti kvalificirano i osposobljeno za rad u kuhinji i restoranu, te će na taj način biti podjednako konkurentni na tržištu rada.
Gospodarstvo / Posao | 09. 06. 2023. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preduvjet za proces socijalnog uključivanja je ukidanje diskriminacije općenito, a posebno među osobama sa invaliditetom. Vodeći se pravima osoba sa invaliditetom koja su zagarantovana UN Konvencijom, osobe sa invaliditetom imaju pravo na rad, kako bi se osjećali korisnim članovima društva i uživali život dostojan čovjeka.

‘’Problem u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je što osobe sa invaliditetom imaju pravo da biraju samo dva zanimanja u srednjoškolskom obrazovanju, što je veoma diskriminatorno. Zbog toga smo došli na ideju da osobama sa invaliditetom pružimo priliku za neformalno obrazovanje – prekvalifikaciju prema svojim sposobnostima, mogućnostima i afinitetima, kako bi uspjeli dobiti svoje prvo radno iskustvo, koje će biti "prilika za ulazak" na tržište rada’’, poručili su iz Udruženjea mladih „Ružičnjaka – Los Rosalesa“.

Iz tog razloga su aplicirali i projekt pod nazivom „My first internship“ Ambasadi Australije iz Beča, koja je prepoznala njegov značaj i odlučila ga financijski podržati. Projekt se implementira u razdoblju siječanj-lipanj/2023. godine.

‘’Ovim projektom želimo pružiti priliku mladim osobama sa invaliditetom mogućnost da obave svoju prvu praksu u skladu sa svojim sposobnostima i mogućnostima, što je jedan od preduvjeta za samostalniji život i “bolje sutra”, kao i referensa za zapošljavanje. Ostvarivanjem osnovnih ljudskih prava, omogućavamo mladim osobama sa invaliditetom da budu u potpunosti uključene u sve sfere društva. Uspjeh se ostvaruje kad radiš ono što želiš i imaš određene sposobnosti i afinitete, bez prisiljavanja na izbor zanimanja koja se nude’’, istaknuli su.

Rezultat ovog projekta je da će 10 mladih sa intelektualnim teškoćama biti kvalificirano i osposobljeno za rad u kuhinji i restoranu, te će na taj način biti podjednako konkurentni na tržištu rada.

‘’Kroz ovaj projekt želimo podići svijest društva da svi imamo pravo da biramo profesiju koju želimo u skladu sa našim mogućnostima i afinitetima, te da nema ograničenja u izboru zanimanja’’, rekli sui z ovog Udruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close