Robovanje

Miomirka Melank: Najveći problem je što inspekcije u oblasti rada ne rade svoj posao

Radnici i radnice žale se da su se morali odreći naknade za minuli rad, da pojedini poslodavci simuliraju platne liste pa imaju jedan obračun dok su uplate potpuno drugačije, isplaćuje im se dio novca u gotovini ...
Gospodarstvo / Posao | 22. 02. 2022. u 17:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Miomirka Melank, zastupnica Naše stranke i predsjednica Komisije za ljudska prava Parlamenta FBiH, upozorila je prošli tjedan na kršenje prava radnika u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti.

Naime, nakon donošenja Uredbe Vlade Federacije o novoj metodologiji utvrđivanja iznosa minimalne plaće, od nekih radnica zatraženo je da potpišu odricanje od toplog obroka. Nakon upozorenja zastupnice Melank s tom praksom se prestalo.

Međutim, javili su se i drugi radnici i radnice:

''Radnici i radnice žale se da su se morali odreći naknade za minuli rad, da pojedini poslodavci simuliraju platne liste pa imaju jedan obračun dok su uplate potpuno drugačije, isplaćuje im se dio novca u gotovini, nameće im se potrošnja u firmama u kojima su zaposleni, a standardni je problem da rad vikendom bude duži od propisanog a da ne bude plaćen kako je to zakonski propisano.

Najveći problem je što inspekcije u oblasti rada ne rade svoj posao te da, iako sindikati pokušavaju obavijestiti javnost o ovim problemima, radnici iz straha da bi mogli biti otpušteni izbjegavaju učlanjenje u sindikat.

Ono što ću tražiti je da se u Federalni inspektorat rada zaposle dodatna četiri inspektora kako bi ih bilo sedam koliko je i propisano sistematizacijom.

Pozivam radnice i radnike da prijavljuju kršenja radničkih prava. Kao predsjednica Komisije za ljudska prava stojim im u potpunosti na raspolaganju, ali i kao zastupnica Naše stranke zajedno s kolegicama i kolegom iz našeg Kluba.

Jedna od politika Naše stranke, koja bi utjecala i na rješenje problema koje sam navela je zalaganje za značajno niže stope doprinosa koje će građane potaknuti da prijave sav svoj dohodak, odnosno da prestanu prihvaćati dio plaće u kuverti, a poslodavcima omogućiti da uz razumno opterećenje rada prestanu radnike primoravati na takav način isplate'', rekla je Miomirka Melank.

Kopirati
Drag cursor here to close