Макдоналдс

McDonald's napušta Rusiju nakon 30 godina

Odluka o prodaji svoje imovine u Rusiji, uključujući kultnu lokaciju na Puškinovom trgu u središtu Moskve ukazuje na veliko povlačenje kultnog zapadnjačkog brenda.
Gospodarstvo / Posao | 16. 05. 2022. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki McDonald's u ponedjeljak je priopćio da je pokrenuo proces prodaje svog poslovanja u Rusiji nakon 30 godina rada u toj zemlji.

Nakon ruske invazije Ukrajine, najveći svjetski lanac brze hrane u ožujku je odlučio zatvoriti svojih 847 restorana u Rusiji te je na mjesečnoj razini imao gubitke od 50 milijuna dolara. Sada očekuje da će imati negotovinski trošak od oko 1,2 do 1,4 milijarde dolara.

Odluka o prodaji svoje imovine u Rusiji, uključujući kultnu lokaciju na Puškinovom trgu u središtu Moskve ukazuje na veliko povlačenje kultnog zapadnjačkog brenda.

Nekada simbol procvata američkog kapitalizma, prva poslovnica McDonald'sa u umirućem Sovjetskom Savezu otvorena je 1990. godine. Više od 5000 ljudi prisustvovalo je otvorenju.

McDonald's je priopćio da želi prodati sve svoje restorane u Rusiji lokalnom kupcu, ali će i dalje zadržati zaštitni znak.

"Humanitarna kriza uzrokovana ratom u Ukrajini te ubrzano i nepredvidivo okruženje poslovanja doveli su McDonald's do zaključka da nastavak vlasništva nad poslovanjem u Rusiji više nije održiv", stoji u priopćenju.

Niz drugih zapadnih tvrtki također je odlučio prodati svoju rusku imovinu ili je predati lokalnim menadžerima dok se bore poštivati sankcije uvedene zbog sukoba u Ukrajini te se suočavaju s prijetnjama Kremlja da bi imovina u stranom vlasništvu mogla biti zaplijenjena.

Tvrtka je priopćila kako će osigurati da njezinih 62 tisuće zaposlenika u Rusiji i dalje bude plaćeno do zatvaranja bilo koje transakcije te da budu zaposleni u budućnosti od bilo kojeg potencijalnog kupca.

Kopirati
Drag cursor here to close