Odlučite se

Maturanti, evo koja se zanimanja traže

Izbor profesije jedna je od najvažnijih odluka koje trebaju donijeti u život i da zbog toga budu jako pažljivi kada budu donosili ovu odluku.
Gospodarstvo / Posao | 16. 05. 2022. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kraj školske godine je vrijeme kada se maturanti osnovnih i srednjih škola moraju odlučiti o nastavku školovanja i izboru buduće profesije. Zbog toga u ovome razdoblju postoji pojačan interes javnosti za podacima o potrebama na tržištu rada, te smo, u skladu s tim potrebama, ponovo pripremili podatke o deficitarnim i suficitarnim zanimanjima, rekao je. Muamer Bandić direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

„Kao i svake godine želio bih prvo skrenuti pažnju našim maturantima da je izbor profesije jedna od najvažnijih odluka koje trebaju donijeti u život i da zbog toga budu jako pažljivi kada budu donosili ovu odluku. Kao i svake godine mi smo tu da im olakšamo tu odluku i damo kvalitetne informacije koje mogu pomoći u odabiru zanimanja,“ rekao je Bandić.

 „Kao i prošle godine potrudili smo se da još unaprijedimo informacije s tržišta rada, pa tako svi zainteresirani mogu detaljno, po zanimanjima, vidjeti koliko je nezaposlenih osoba, a koliko se osoba određenog zanimanja zaposlilo u prethodnoj godini. Ove informacije su predstavljene za svaki kanton u Federaciji BiH, za oba entiteta i za Brčko distrikt BiH. Također, kao i uvijek dali smo na razini Bosne i Hercegovine pregled po pet najbrojnijih zanimanja na evidencijama nezaposlenih osoba“, priopćio je direktor Bandić.

„Na osnovu podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada (entitetski zavodi za zapošljavanje, kantonalne službe zapošljavanja i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH), a prema broju objavljenih oglasa evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina. Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama (VSS) najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor (IT inženjer, softver inženjer), zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalista. Pored ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih. Pored ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima. Također, veliki broj je i profesora engleskog jezika, te profesora razredne nastave“, naveo je Bandić.

„Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) je za prodavače i ugostitelje, posebno školovane konobare, a i dalje su traženi operateri za unos podataka i radnici u call-centrima. Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, strojarskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara i poljoprivrednih tehničara“, priopćio je Bandić

„Kada je riječ o radnicima s VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, bravari. Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih. S druge strane najviše nezaposlenih s VKV i KV kvalifikacijom su prodavači, bravari, automehaničari, frizeri“, rekao je direktor Bandić.

Kopirati
Drag cursor here to close