Srednja Bosna

Liječnici stupaju u generalni štrajk 27. srpnja

"Nemamo alternative, Vlada ignorira naše zahtjeve i ne odaziva se na pregovore, to je jedini korak koji nam ostaje. Generalni štrajk je najavljen za 27. srpnja u svim javnim zdravstvenim ustanovama u KSB s početkom u 7,30 sati'', kažu liječnici.
Gospodarstvo / Posao | 13. 07. 2022. u 14:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Strukovni sindikat liječnika medicine i stomatologa Kantona Središnja Bosna (SSLMiS KSB) na sinoć održanoj Skupštini odbio ponudu Vlade za produženjem kolektivnog ugovora te donio odluku o održavanju generalnog štrajka, iz resornog kantonalnog ministarstva kažu kako novca za dodatno povećanje prava liječnika jednostavno nema.

"U ovom trenutku Vlada je dala maksimalnu ponudu za uposlene u zdravstvu. Treba naglasiti da je 6.000 uposlenih u zdravstvu dobilo tri puta veće povećanje nego ostali u javnom sektoru. Nije stvar u tome hoće li Vlada dati ili ne, mi se ponašamo odgovorno, riječ je o tome da je ovo maksimalna ponuda i da ne možemo naći više sredstava za povećanja. Brojke govore same za sebe", rekao je resorni ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić (HDZ BiH).

Od ukupnog fonda Zavoda za zdravstveno osiguranje, dodao je, tri četvrtine ide na pravo uposlenih, a jedna četvrtina na prava pacijenata.

"Mi moramo misliti na pacijente, proširiti listu lijekova, da lakše idu odobrenja za liječenje izvan kantona... Mi kao Vlada moramo balansirati između svih strana", ustvrdio Matić.

O najavljenom štrajku je kazao kako je neto plaća liječnika veća za 220 KM što je realno u ovom trenutku. 

"No ispostavlja se da to nije dovoljno, nadam se da će naći razuma da prihvate da je to realnost u ovom trenutku. Ukoliko budu inzistirali na štrajku ima zakonska procedura. Ako dođe do toga sud može procijeniti što je realno, a što ne. Ljudi se trebaju boriti za svoja prava, ali postoji granica preko koje se ne prelazi", ocijenio je Matić.

S druge strane iz Sindikata kažu da će ustrajati u svojim zahtjevima.  

"Nemamo alternative, Vlada ignorira naše zahtjeve i ne odaziva se na pregovore, to je jedini korak koji nam ostaje. Generalni štrajk je najavljen za 27. srpnja u svim javnim zdravstvenim ustanovama u KSB s početkom u 7,30 sati. U javnim zdravstvenim ustanovama na području kantona imamo oko 450 licenciranih liječnika, naših članova je oko 350. Naši zahtjevi se znaju, oni su satnica od tri KM i povećanje koeficijenta za 0,2. Imamo podršku i federalnog sindikata, štrajkovi su u još nekoliko kantona. Očekujemo poziv za mirenje i krenuli smo već s organizacijom generalnog štrajka", poručio je dr. Ivan Blažević, predsjednik SSLMiS KSB.

Kopirati
Drag cursor here to close