Vozni redovi

Kriza na vidiku: Ministarstvo predlaže da se ukinu autobusne linije u Federaciji

Uputa je, kako je navedeno, izdana zbog ''evidentnih poremećaja u uvjetima gospodarstva u oblasti javnog linijskog prijevoza putnika…''
Gospodarstvo / Posao | 21. 12. 2022. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo prometa Federacije BiH izdalo je uputu kojom se omogućava prijevoznicima da od 1. siječnja 2023. do 30. lipnja 2023. godine ''privremeno obustave održavanje pojedinih voznih redova, polazaka odnosno povrataka za sve rangove autobusnih linija na području Federacije Bosne i Hercegovine''.

Kako je navedeno, prijevoznik koji želi privremenu obustavu ili statusnu promjenu registriranog voznog reda dostavlja Spisak za odobravanje privremenog obustavljanja održavanja voznog reda, polaska ili povratka, odnosno prijedloga statusne promjene na voznom redu mjerodavnom organu koji je registrirao vozni red.

Uputa je, kako je navedeno, izdana zbog ''evidentnih poremećaja u uvjetima gospodarstva u oblasti javnog linijskog prijevoza putnika, i izvanrednim slučajem izazvanim znatnim povećanjima cijena energenata i troškova poslovanja gospodarskih subjekata koji obavljaju javni linijski prijevoz putnika i poremećajima nastalim zbog nedovoljnog broja voznog osoblja''.

Uputa je, navodi Ministarstvo, prijelazno rješenje a imalo je u vidu ''obvezu osiguranja minimuma usluge javnog linijskog prijevoza putnika'' a sve s ciljem prevladavanja stanja u ovoj grani gospodarstva.

''Prijevoznik može privremeno obustaviti održavanje voznog reda, polaska ili povratka i realizirati predloženu statusnu promjenu na voznom redu tek kada dobije ocjenu opravdanosti i suglasnost mjerodavnog organa koji vodi Registar voznih redova za taj rang linija'', navelo je ministarstvo.

Dodaje se kako je za ponovni početak obavljanja privremeno obustavljenog voznog reda, prijevoznik ne treba tražiti suglasnost, ali je dužan obavijestiti mjerodavni organ kako bi se izvršilo ažuriranje u Presliku Registra i obavijestiti autobusne kolodvore upisane na voznom redu sukladno odredbama Zakona o cestovnom prijevozu FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close