Poticaji

Krediti rješenje za zapošljavanje

Suma od planiranih 12 milijuna KM za realizaciju ovih kredita će postepeno rasti od povrata novca onih koji su već koristili kredite, napomenula je direktorica Lončar.
Gospodarstvo / Posao | 05. 09. 2019. u 14:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na  sjednici  u srijedu dala suglasnost na Odluku o usvajanju Programa kreditnih plasmama za podsticaj zapošljavanju i održavanju zaposlenosti iz sredstava Federalnog zavoda za zapošljavanje, koju je donio Upravni odbor Zavoda.

To je na press konferenciji održanoj tijekom ove sjednice Vlade potvrdio dopremijer, ujedno ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Prioriteti

Uz napomenu da je pitanje zapošljavanja u FBiH jedan od prioriteta u radu aktualne Vlade, on je naveo da ova odluka znači jednu u nizu mjera u tom pravcu i da su njen cilj nova zapošljavanja, samozapošljavanja i održiva zaposlenja.

Sadrži elemente, principe, pravila i instrumente kredita koji će u tom cilju biti relizirani isključivo putem Razvojne banke Federacije BiH. Riječ je o iznosu od 12 milijuna KM. Korisnici kredita u Federaciji mogu biti fizička i pravna lica, a u Republici Srpskoj povratničke obitelji.

Video: Drljača i Lončar: Podsticaj zapošljavanju i održavanju zaposlenosti

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar, koja se također obratila na press konferenciji, navela je da ta ustanova i sad ima program kreditnih plasmana, ali je on zastario, pa je ove godine dano da bude unaprijeđen u smislu smanjenja kamata za korisnike, produžavanja granice perioda, umanjenja troškova kredita i drugih povoljnosti.

Primjerice, fiksna kamatna stopa sad iznosi 2,5 posto za industriju, a bila je 4 posto, dok je grace period produžen na pet godina umjesto na dosadašnjih tri. Godišnja kamatna stopa je sad tri posto u odnosu na ranijih pet posto.

Stari zanati

Suma od planiranih 12 milijuna KM za realizaciju ovih kredita će postepeno rasti od povrata novca onih koji su već koristili kredite, napomenula je direktorica Lončar.

U aktualni program je uvršteno i poticanje djelatnosti starih zanata u cilju njihovog očuvanja.

Zahtjeve za kredit obrađivat će banka i prema kriterijima, odlučivati o tome tko će biti korisnik, zaključila je direktorica.

Ministar Drljača napominje da aktualna vlada želi osigurati stabilnost i dostojanstvo radnog mjesta u FBiH.

Na novinarsko pitanje kako će se Vlada odrediti ako dođe do najavljivane obustave rada rudara Zenice i Breze, odgovorio je da Vlada želi pomoći rudarima i da će sigurno zauzeti afirmativan stav.

Kopirati
Drag cursor here to close