Sindikat komunalne privrede HNŽ-a

Komunalci protiv rekonstrukcije JP-a 'Deponija' Mostar: Ostat ćemo bez posla!

"Ovim putem u ime radnika i članova sindikata JP 'Deponija', kao i svih ostalih članova sindikata komunalnih poduzeća u ovoj županiji, iskazujemo naše odlučno protivljenje ovakvom projektu''
Gospodarstvo / Posao | 13. 02. 2023. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat komunalne privrede FBiH Županijskog odbora Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), koji zastupa sindikalne organizacije komunalnih poduzeća u ovoj županiji, odlučno se protivi projektu izgradnje, rekonstrukcije, upravljanja i održavanja Javnog poduzeća (JP) "Deponija d.o.o." Mostar.

"Došli smo do saznanja da je JP 'Deponija d.o.o.' Mostar ovih dana uputila javni poziv za izbor privatnog partnera u projektu izgradnje, rekonstrukcije, upravljanja i održavanja deponije. Ovaj projekt javno-privatnog partnerstva planiran je uz suglasnost Grada Mostara koji je zapravo i inicijator, pozivajući se na opredijeljenost Gradskog vijeća za uspostavljanje javno-privatnog partnerstva", priopćeno je iz Sindikata.

Navode kako je kao opravdanje za ovaj projekt navedeno više razloga, poput neodgovarajuće infrastrukture na deponiji, nedostatka prostora za odlaganje, potreba osiguranja povoljnijih uvjeta za funkcioniranje deponije, izgradnja nove plohe za odlaganje po modelu JPP za koju je već dobivena okolišna dozvola i tako dalje.

Što s radnicima Deponije?

"Ovim putem u ime radnika i članova sindikata JP 'Deponija', kao i svih ostalih članova sindikata komunalnih poduzeća u ovoj županiji, iskazujemo naše odlučno protivljenje ovakvom projektu. Prije svega, sindikat je zabrinut za status zaposlenika JP-a 'Deponija', koji se u ovom Pozivu spominju u samo jednoj rečenici, a to je 'da će novoosnovano društvo ponuditi angažman radnicima J.P. 'Deponija' u skladu s njihovim stručnim i obrazovnim kvalifikacijama pojedinog radnika, te na osnovu preporuke dosadašnjeg poslodavca JP 'Deponija' d.o.o.. Opravdano iskazujemo bojazan da će uspostavom ovog projekta JPP, dio radnika Deponije, ako ne i većina, ostati bez posla na osnovu sistematizacije radnih mjesta koju će provesti novoosnovano društvo. Neslužbeno saznajemo da će privatni partner biti poduzeće ALBA", navode iz Sindikata.

Dodaju kako su "sa zabrinutošću pratili usvajanje Odluke Gradskog vijeća o javno-privatnom partnerstvu".

"Time su se potvrdile bojazni sindikalnih radnika Deponije o namjerama gradskih vlasti da uvedu privatnu firmu ALBA preko javno-privatnog partnerstva u njihovo poduzeće. Pitamo se kako će uvođenje ovog partnerstva utjecati na ostala komunalna poduzeća koje vrše usluge prihvata, odvoza i deponiranja komunalnog otpada u Mostaru? Hoće li ALBA pretendirati da preuzme i ove poslove od komunalnih poduzeća", navode u priopćenju.

Mišljenja su da se ovo radi planski.

Uništit će se komunalna poduzeća

"Mislimo da se uvođenjem privatne kompanije ALBA na upravljanje Deponijom, putem cijena deponiranja otpada koje će nametnuti komunalnim poduzećima, a koje oni neće moći podnijeti, vremenom planira da se ALBI preda kompletan odvoz i deponiranje komunalnog otpada u Mostaru. Ako se ovo dogodi, to je put za uništenje naših komunalnih poduzeća", kazali su iz Sindikata.

Umjesto da pomognu komunalna poduzeća i rade na njihovom što boljem i efikasnijem osposobljavanju nabavkom opreme, modernizacijom mehanizacije, poboljšavanjem uvjeta rada i omogućavanjem naplate izvršenih usluga, Sindikati ističu kako gradske vlasti ulaze u "sumnjive projekte s privatnim kompanijama gdje im žele ustupiti poslove koje obavljaju javna komunalna poduzeća, te im omogućiti naplatu javnog novca".

"Imamo pravo sumnjati da je nedavno dobivena okolišna dozvola od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, zapravo isposlovana za potrebe javno-privatnog partnerstva, samim tim jer se sada dozvoljava odlaganje opasnih materija na deponiju i to onih koje se do sada tu nisu odlagale, kao što su opasni lijekovi, živa, mulj s prečistača otpadnih voda u Mostaru i tako dalje", kazali su iz Sindikata.

Nesagledive posljedice

Apeliraju na sve članove Gradskog vijeća Grada Mostara da se osvijeste i odustanu od odluke o uvođenju javno-privatnog partnerstva u poduzeću JP Deponija d.o.o. Mostar.

"Takva odluka mogla bi imati nesagledive posljedice po komunalna poduzeća u Mostaru i cijeloj županiji, građane Mostara, pa i šire. Naglašavamo da će se Sindikat komunalne privrede ustrajno boriti protiv svih oblika nepravde prema radnicima i najavljujemo da ćemo svim zakonom dozvoljenim sredstvima sindikalne borbe čuvati i štititi prava svih svojih članova i svih radnika", stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close