Vožnje

Kako su hercegovački prijevoznici 'prošli' tijekom pandemije

U Međugorju je situacija s taxi prijevoznicima bila  još složenija, jer oni ovise o stranim hodočasnicima , kojih ove godine nema.
Gospodarstvo / Posao | 25. 05. 2020. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gubitke u poslovanju izazavane pandemijom koronavirusa u proteklom razdoblju osjetili su mnogi pa tako i taxi, autobusni i avio-prijevoznici, izvijestila je Federalna televizija.

Nakon popuštanja mjera na snazi je postepena stabilizacija poslovanja. Oni koji su radili i za vrijeme pandemije, dakako u znatno manjem kapacitetu, bili su taxisti.

''Znate kako je bilo raditit, kao i svima ostalima, neka neizvjesnost neka nepoznanica, ne znate šta vas čeka kakve će mjere biti, vidite oko vas da su ljudi zbunjeni da ne kažem izgubljeni'', priča Damir Kuzman, taksist

Ovako svoj rad u vrijeme pandemije koronavirusa opisuje mostarski taksist Damir. Iz dana u dan su se on i njegove kolege, kaže, prilagođavali situaciji. Danas, kada se stanje stabiliziralo, i dalje voze uz preporučeno  poštivanje epidemioloških mjera.

''Vozila se svakodnevno dezinficiraju, vozači imaju sve smjernice šta treba da rade ali isto tako klijenti koji sjednu u vozilo treba da poštuju mjere dakle rukavice, maske, bez toga ne ide'', kaže Ivan Dragoja, direktor firme Moj taxi Mostar.

Broj vožnji je manji u odnosu na period prije pandemije, što se odražava na poslovanje firme pa je 20 posto kapaciteta je u pogonu.

''Ako sam ja prije ovoga vremena pravio mjesečno neke 3 i pol ili 4 tisuće kilometara znači sad se to svelo na mnogo mnogo manje mogu reći slobodno i prepolovilo se znači normalno da se bojite'', rekao je Damir Kuzman, taksist.

U Međugorju je situacija s taxi prijevoznicima bila  još složenija, jer oni ovise o stranim hodočasnicima , kojih ove godine nema.

''Ja radim kao taksista, drugi neće da dolaze jedini sam ovdje uhvatim nešto ali i to je za ni tamo ni ovamo'', priča taxist iz Međugorja.


Iza autobusnih prijevoznika također je teško razdoblje. Dva mjeseca nisu vozili. Sada se vraćaju u pogon nadajući se da će nadoknaditi financijske gubitke. No smanjeni kapacitet preporučene popunjenosti sjedišta dodatno poskupljuje stavku prijevoza.

''Sa samo ovom naredbom da samo 50 posto kapaciteta možemo da popunjavamo u svojim vozilima već će nam to puno donijeti štete koje imamo je li potpuno iste troškove kola, kilometre, vozača, dnevnice, plate, goriva, amortizacije vozila a sa 50 posto smanjenim prihodom'', rekao je Ahmedin Šabanagić, generalni direktor Autoprijevoza Mostar.

Ipak , radna mjesta su uspjeli zadržati, isplativši redovne plaće za ožujak i travanj. Od 15. lipnja očekuju aktiviranje međunarodnog prijevoza i tek tada će se, kaže, moći govoriti o povoljnijem poslovnom ambijentu u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close