'Pospanost je puno skuplja'

Japan: Spavanje na radnom mjestu postaje obveza

Japanski radnici imaju sobe za spavanje na radnom mjestu
Gospodarstvo / Posao | 08. 01. 2019. u 17:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznato je da se u japanskoj poslovnoj kulturi tolerira zaposlenik koji zadrijema na poslu. Znak je to poslodavcu da zaposlenik puno radi, pa je umoran.

Sada su japanski poslodavci odlučili da spavanje na radnom mjestu postaje dio radnih obveza svakog zaposlenika. Ne misli se tu, kako piše Guardian, da će zaposlenik dobiti nekoliko minuta za sklopiti oči ispred svog računala, već će na raspolaganje dobiti sobu za spavanje. Odlučili su to nakon što je novo istraživanje pokazalo da pospanost zaposlenika, koja onda utječe na radnu efikasnost, japanske kompanije godišnje stoji 138 milijardi dolara, piše Posao.hr.

Prijedlog je poslodavaca i japanskog Ministarstva zdravstva stoga da zaposlenici dobiju barem posla sata za odspavati u ranom poslijepodnevu. Nextbeat, japanska IT tvrtka odmah je prihvatila taj trend te za svoje zaposlenike uspostavila dvije, kako kažu, “strateške spavaće sobe”. Sobe su opremljena uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama na kojima se zaposlenici mogu ispružiti, a mobiteli, tableti i laptopi tu su najstrože zabranjeni.

''Spavanje može poboljšati radnu efikasnost na isti način kao i pravilna dijeta i vježbanje'', objasnio je Emiko Simikawa, član upravnog odbora Nexbeata.

Tvrtka za planiranje vjenčanja, Crazy, svojim zaposlenicima, odspavaju li barem šest sati noću, nudi bodove koje mogu iskoristiti u menzi tvrtke. Koristeći aplikaciju za praćenje sna, zaposlenici godišnje mogu skupiti bodova u vrijednosti 580 dolara, piše Guardian.

Premda ostatku svijeta to izgleda neobično, Japanci za taj potez itekako imaju opravdanje. Prema najnovijem ispitivanju provedenom između 28 zemalja svijeta, Japanci spavaju najkraće, u prosjeku tek 6 sati i 35 minuta. To je čak sat vremena manje od Finaca, Kanađana, Belgijanaca i Francuza.

Kopirati
Drag cursor here to close