Vjerujete li?

Istraživanje pokazalo: Skoro 90 posto nezaposlenih u BiH spremno volontirati

Ovo su neki od rezultata istraživanja među građanima Bosne i Hercegovine na nedavno održanom online sajmu zapošljavanja "Virtualni dani karijera i znanja 2018" koje je proveo Posao.ba portal, u suradnji sa partnerima iz Hrvatske i Srbije.
Gospodarstvo / Posao | 05. 12. 2018. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većini nezaposlenih (58 posto) nije bitno hoće li zaposlenje naći u struci za koju su obučeni ili van nje, a presudan kriterij prilikom izbora radnog mjesta im je novac, odnosno visina primanja (82 posto). Zaposlenima je to tek na trećem mjestu po važnosti, dok su na prvom međuljudski odnosi. Više od pola zaposlenih spremno je promijeniti posao u narednih godinu dana.

Ovo su neki od rezultata istraživanja među građanima Bosne i Hercegovine na nedavno održanom online sajmu zapošljavanja "Virtualni dani karijera i znanja 2018" koje je proveo Posao.ba portal, u suradnji sa partnerima iz Hrvatske i Srbije.

Nezaposleni smatraju da je za dobivanje posla podjednako bitno iskustvo kao i 'štela'

Kao razlog nezaposlenosti, najviše ispitanika navodi da nije pronašlo zaposlenje nakon školovanja (49posto), isticanje ugovora na određeno, kao i davanje otkaza na radnom mjestu. Smatraju i da su za dobivanje posla podjednako važni iskustvo (62 posto) ali i veza (62 posto), a potom dolaze preporuka, sreća, znanja i vještine i formalno obrazovanje.

Preko 87 posto ispitanika je spremno na volontiranje kod određenog poslodavca, ukoliko bi postojala mogućnost stalnog zaposlenja. Njih 39 posto bi bilo spremno da volontira do mjesec dana, 33 posto do tri mjeseca, dok se sa druge strane 12 posto izjasnilo da nije spremno na ovaj korak.

Najveći broj nezaposlenih ispitanika su istakli da po završetku školovanja nisu uspjeli da nađu prvi posao (48 posto), 12posto ističe da su radili na određeno, ali da im je istekao ugovor, koji nakon toga nije produžen. Najviše traže poslove preko društvenih mreža, specijaliziranih stranica za zapošljavanje, zatim preko obitelji i prijatelja.

Otkada su nezaposleni, čak 28 posto ispitanika je apliciralo na 6 do 10 natječaja za posao, dok njih 25 posto do 5 natječaja.

64 posto zaposlenih bh.građana ne strahuje za svoje radno mjesto

54 posto ispitanika koji imaju posao, istaknulo je da planiraju da ga promijene u narednih godinu dana, 20 posto bi to učinilo samo ako budu prisiljeni, dok ostatak ne razmišlja o promjeni posla. Više od pola ispitanih ne očekuje povišicu ili napredovanje do kraja ove godine, a manje od 10 posto je ovo ostvarilo tijekom ove godine. Svaki treći ispitanik se plaši za svoje radno mjesto, ali većina njih (64 posto) nema ovaj strah i radno mjesto smatraju sigurnim.

Kada je u pitanju tip vlasništva kompanije za koju bi voljeli raditi, najveći broj ispitanika (46 posto) se izjasnilo da bi to bila kompanija u stranom vlasništvu, svaki treći ispitanik bi najradije volio da radi za domaćeg poslodavca, njih 22posto bi željeli da imaju svoju firmu, dok bi svega 16 posto ispitanih radilo u državnim firmama.

Najvažniji kriteriji na radnom mjestu su im međuljudski odnosi (42posto), novac, na drugom mjestu se našlo priznanje za obavljen rad (24 posto), dok je tek na trećem mjestu novac (19 posto).

Ključnim stavkama, slično kao i nezaposleni, prilikom dobivanja posla, smatraju radno iskustvo, znanja i vještine, preporuke i vezu.

54 posto mladih očekuje zaposlenje u roku od tri mjeseca po završetku školovanja

Mladi ispitanici, koji se još školuju, imaju slične kriterije kao zaposleni, kada su u pitanju najvažnije stavke na radnom mjestu. Na prvom mjestu su im međuljudski odnosi (36 posto), priznanje za obavljen rad im je na drugom mjestu (25 posto), a potom slijede visina primanja i dinamičnost posla.

Iskustvo, znanja i vještine, formalno obrazovanje, preporuke i vezu smatraju presudnim kriterijima za dobivanje posla, a najbolji period za traženje posla im je odmah nakon završetka školovanja (75 posto).

Više od 60 posto ispitanika je naglasilo da imaju neke ideje što bi željeli da rade po završetku školovanja, ali da nisu 100 posto sigurni, dok 39 posto točno zna što bi željeli raditi.

Svoje troškove tijekom školovanja najčešće podmiruju novcem koji dobivaju od roditelja ili drugih članova obitelji, dok samo 28 posto ispitanika radi honorarne poslove kako bi 'pojačali' džeparac.

 

Kopirati
Drag cursor here to close