Revizija

Inspekcija nije pratila inspektore

Obavljenom revizijom zaključeno je da se pojedini prekršajni nalozi izdati u 2021. godini odnose na inspekcijski nadzor izvršen u 2019. godini.
Gospodarstvo / Posao | 14. 09. 2022. u 15:25 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Federalna uprava nije adekvatno pratila rad, vršila stručni nadzor i kontrolu rada kantonalnih inspektora i organa za obavljanje inspekcijskih poslova iz nadležnosti utvrđenih federalnim i propisima BiH, kojima je utvrđeno da inspekcijski nadzor provode entitetski inspekcijski organi u skladu s odredbama Zakona o inspekcijama FBiH'', navedeno je u Izvještaju o financijskoj reviziji Federalne uprave za inspekcijske poslove za 2021. godinu.

Dodaje se i kako popis imovine i obveza na 31. 12. 2021. godine, kao i usklađivanje knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem utvrđenim popisom, nije izvršen u skladu s odredbama Zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH.

''Kantonalni organi uprave nadležni za inspekcijske poslove, iako su bili u obavezi, nisu Federalnoj upravi dostavljali na mišljenje programe i planove rada u provođenju federalnih i propisa BiH i godišnje izvještaje o provođenju ovih propisa, kako bi pratila njihovo izvršenje u skladu s odredbama Zakona o inspekcijama FBiH'', navedeno je.

Obavljenom revizijom zaključeno je da se pojedini prekršajni nalozi izdati u 2021. godini odnose na inspekcijski nadzor izvršen u 2019. godini.

''Navedeno može imati za posljedicu neblagovremeno postizanje svrhe kažnjavanja i zastaru pokretanja i vođenja postupka, kako je utvrđeno Zakonom o prekršajima'', naveli su revizori.

Dodaje se i kako obračun poreza i doprinosa na isplaćene naknade članovima komisija ''nije imao tretman prihoda od nesamostalne djelatnosti u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak i Zakonom o doprinosima zbog mišljenja Federalnog ministarstva financija i ograničenja postojeće aplikacije za obračun plaća i naknada u Trezoru FBiH''.

''Uvidom u Godišnji izvještaj o radu utvrđeno je da je u okviru Federalnog inspektorata rada izvršeno 139 nadzora, što je manje za 29 od planiranih Okvirnim planom inspekcijskih nadzora za 2021. godinu (planirano 168 nadzora). Također, u okviru Federalnog zdravstvenog inspektorata obavljani su inspekcijski nadzori iz nadležnosti Federalnog inspektorata za hranu. Ovo posebno naglašavamo budući da su u ovom inspektoratu popunjena samo dva radna mjesta od sistematiziranih sedam, a nadležnosti inspektorata odnose se na službenu kontrolu, zdravstvenu ispravnost i higijenu hrane na razinu primarne proizvodnje, u proizvodnji i preradi, u maloprodaji i dr.'', kažu revizori.

Također, prema prezentiranoj dokumentaciji, direktor je putem više rješenja od 2015. godine davao ovlaštenja za određene federalne inspektore da obavljaju poslove glavnog federalnog tržišnog inspektora, glavnog federalnog inspektora rada, glavnog federalnog urbanističko-ekološkog inspektora i glavnog federalnog prometnog inspektora, s obzirom na to radna mjesta glavnih federalnih inspektora u okviru ovih inspektorata nisu popunjena, što nije u skladu s članom 32. Zakona o inspekcijama FBiH, jer je ukupan period za koji su data ovlaštenja duži od godinu dana''.

''Poslove upražnjenog radnog mjesta pomoćnika direktora u Sektoru granične inspekcije obavlja federalni inspektor za kvalitetu tečnih naftnih goriva na osnovu Rješenja o obavljanju poslova drugog radnog mjesta od 2018. godine. Također, poslove upražnjenog radnog mjesta pomoćnika direktora u Sektoru za zastupanje obavlja federalni inspektor rada po rješenju direktora iz 2016. godine. U 2022. godini Federalna uprava je pokrenula proceduru za popunu upražnjenih radnih mjesta za glavnog federalnog tržišnog inspektora, glavnog federalnog inspektora rada, glavnog federalnog urbanističko-ekološkog inspektora i glavnog federalnog prometnog inspektora, te pomoćnika direktora u Sektoru za zastupanje i Sektoru granične inspekcije'', navedeno je, između ostalog, u revizorskom izvješću.

Kopirati
Drag cursor here to close