Stanje je sve teže

Inflacija gasi mikro poduzeća - traži se hitno podizanje PDV praga na 100.000 KM

Promet od 50.000 KM na godišnjoj razini brzo se dostiže.
Gospodarstvo / Posao | 04. 04. 2023. u 07:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mala poduzeća u Bosni i Hercegovini traže podizanje praga PDV-a sa 50.000 na 100.000 KM.

Inflacija ih "tjera" u sustav PDV-a, i zbog toga traže podizanje ovog praga. Istovremeno, Nacrt Zakona o PDV-u BiH je na čekanju već dvije godine.

Ostajemo li bez malih poduzetnika, ili otvaramo prostor sivoj ekonomiji?

Poduzetnik Slobodan Grgić bavi se galvanizacijom metala. Kaže da je repromaterijal za njegovu djelatnost poskupio od 40 do 120 posto. Prinuđen je bio povećati cijene usluga, ali i podizati plaće radnicima.

''Mjesečne obaveze na godišnjog razini, po mom proračunu i proračunu knjigovođe sada su do nekih 40 posto više. Trudimo se da to nadoknadimo povećanjem obujma posla'', kaže Grgić.

Inflacija ih je natjerala da podignu cijene usluga. Podigli su i plaće. Veće su i obveze. Promet od 50.000 KM na godišnjoj razini brzo se dostiže.

''Mi ćemo biti prinuđeni da podignemo cijene za još 17%, a onda već ne postoji razlog postojanja mikro poduzeća. Mi onda prelazimo u sektor velikih'', kaže Žana Arsić, predsjednica Zanatsko-poduzetničke komore Banja Luka.

U UNO BiH potvrdili su da je u prošloj godini primljeno više zahtjeva za registraciju u sustav PDV-a. To znači da je obim poslovanja poduzeća prelazio 50.000 KM. Nacrt Zakona o PDV-u koji predviđa povećanje stope usvojen je još prije 2 godine.

Službeni zahtjev malih poduzetnika institucije nisu dobile. Ipak, očekuje se nastavak procedure usvanja novog zakonskog rješenja. Kada, ne zna se precizno.

''Što se tiče novog zakona o PDV-u, okončane su javne konzultacije i trenutno se radi na određenim usklađivanjima mišljenja Direkcije za europske integracije i Ministarstva pravde BiH. Nakon toga Nacrt zakona o PDV-u trebao bi biti dostavljen Upravnom odboru UNO na izjašnjavanje, a potom u dalju proceduru u Vijeću ministara BiH te u Parlamentarnu skupštinu BiH'', priopćeno je uz Ministarstva financija i trezora BiH, izvještava BHT.

Prag za ulazak u sustav PDV-a u Hrvatskoj je nešto manje od 78.000 KM dok je u Srbiji oko 133.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close