Veliki problem

Ide sezona, a Hrvatskoj nedostaje radnika

2019. godine pokazuje da je potražnja za radom veća za oko jedan posto u odnosu na pretpandemijsku razinu, objavio je u utorak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Gospodarstvo / Posao | 03. 06. 2021. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za svibanj višestruko je veći u odnosu na isti lanjski mjesec, a i usporedba sa 5, mjesecom.

2019. godine pokazuje da je potražnja za radom veća za oko jedan posto u odnosu na pretpandemijsku razinu, objavio je u utorak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

Kako se ističe u objavi na internet stranicama EIZ-a, tržište rada, promatrano iz perspektive kretanja OVI indeksa, već treći mjesec zaredom pokazuje jasne znakove oporavka od krize uzrokovanom Covid-19 pandemijom, javlja Hina.

“Naime, OVI indeks za 5. 2021. višestruko je veći u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali valja imati na umu da je u svibnju 2020. godine, radi oštrih protupandemijskih mjera, tržište rada bilo izrazito neaktivno.

Ipak, usporedba OVI indeksa iz svibnja ove godine i OVI indeksa iz svibnja 2019. godine ukazuje da je potražnja za radom veća za oko 1 posto u odnosu na pretpandemijsku razinu. Radi se o prvom zabilježenom povećanju potražnje za radom, u odnosu na pretpandemijsku razinu, otkako je počela pandemija”, navode iz EIZ-a

Najtraženija zanimanja u maju 2021. bila su prodavač, kuhar i konobar, s ukupnim zajedničkim udjelom u potražnji za radom od oko 28 posto.

“Značajno se oporavila potražnja za kuharima i konobarima, što je djelomično i posljedica relativno kasnije pripreme za turističku sezonu”, ističu analitičari EIZ.

Kopirati
Drag cursor here to close