Digitalna covid-potvrda

Hrvatska: Od listopada covid potvrde u zdravstvu

Zeleno svjetlo dobit će na osnovi jednog od tri uvjeta, a to su cijepljenje, preboljenje bolesti ili negativan test na covid.
Gospodarstvo / Posao | 12. 09. 2021. u 09:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liječnici, medicinske sestre, ali i nezdravstveno osoblje od 1. listopada na radno mjesto moći će doći isključivo uz digitalnu covid-potvrdu, piše u nedjelju Večernji list.

Zeleno svjetlo dobit će na osnovi jednog od tri uvjeta, a to su cijepljenje, preboljenje bolesti ili negativan test na covid.

Ministar zdravstva Vili Beroš za Jutarnji list kaže da o uvođenju covid-potvrde razgovaraju već tjednima, a službena odluka bit će donesena tijekom sljedećeg tjedna, prenosi Hina.

"Samo uvođenje trebalo bi biti početkom listopada. Za takvu organizaciju ipak je potrebno vremena. Moramo održati sastanke s upravama bolnica, a u konačnici, i zaposlenici će imati neko vrijeme da se ipak odluče za onu najbolju varijantu, cijepljenje", objašnjava Beroš i dodaje da je u tijeku nabava testova za zaposlenike.

U prvoj fazi testiranje za zaposlene bit će besplatno, a planira se da se nakon mjesec i pol ili dva, testiranja provode o vlastitom trošku. Iako većina smatra da je testiranje trebalo odmah naplatiti zaposlenima, jer se od zdravstvenog osoblja očekuje da bude cijepljeno, Beroš je odlučio dati vrijeme za prilagodbu.

"Iako bi to bilo opravdano, nisam odmah za takav korak. Mišljenja sam da moramo svima omogućiti da još jednom promisle i cijepe se", smatra Beroš. Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva, od 6. rujna u sustavu zdravstva dvjema dozama cijepljeno je 60,67 posto zaposlenih, a niti jednu dozu nije primilo njih 33,56 posto.

Nakon najave uvođenja potvrda u sustav zdravstva, neslužbeno doznaje dnevnik, sljedeća na redu je socijala, a ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović se počeo pripremati. No, hoće li i djelatnici u domovima za starije također od početka listopada ili nešto kasnije na posao uz covid-potvrdu, ovisi o organizaciji, donosi Jutarnji list.

Kopirati
Drag cursor here to close