Tko će raditi?

Hrvatska 'mami sezonce', domaći ugostitelji zabrinuti

"Ovim plaćama koje sada dajemo radnicima nema šanse da ih zaustavimo, jer oni, kada odu da rade sezonu, imaju trostruko veću zaradu", kaže Tatić i dodaje da ugostitelji strahuju da će u sezoni ostati bez radnika.
Gospodarstvo / Posao | 17. 01. 2022. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tražimo konobare, kuhare, šankere, sobarice i kozmetičare za rad na području Hvara u periodu od početak ožujka do kraja listopada, samo je jedan od mnogih oglasa koji pokazuju da su poslodavci u Hrvatskoj već uveliko u potrazi za radnicima iz BiH za predstojeću ljetnu sezonu.

Naime, kako se navodi u oglasu, radnici koji su već radili u "Sunčanom Hvaru" prethodne sezone ne moraju ponovo ispunjavati obrazac.

"Svi koji su dobili pozitivnu ocjenu od strane rukovoditelja i čije točne podatke imamo u našoj bazi podataka pravovremeno će dobiti sva uputstva i obavijesti o budućim ponudama i zapošljavanju", navodi se u oglasu. Zarada se kreće od 1.000 do 2.500 eura mjesečno, koliko su hrvatski poslodavci spremni da plate za vrsnog kuhara, uz osiguran smještaj i hranu.

Odljev radnika 

Zlatan Tatić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS, ističe da je sigurno da će ove godine na primorju biti odlična sezona te da će biti veći odljev ugostiteljskih radnika.

"Ako Vlada RS ne uradi ništa u vezi s tim pitanjem, mi ćemo biti u velikom problemu", kazao je Tatić i istaknuo da imaju obećanje da će Vlada RS smanjiti doprinose poslodavcima da bi oni mogli povećati plaće radnicima.

"Ovim plaćama koje sada dajemo radnicima nema šanse da ih zaustavimo, jer oni, kada odu da rade sezonu, imaju trostruko veću zaradu", kaže Tatić i dodaje da ugostitelji strahuju da će u sezoni ostati bez radnika.

"Bit će vrlo teško da ih zaustavimo ako ne povećamo plaće radnicima", dodaje Tatić. Dodaje da konobari zarade oko 1.000 eura, dok je kuharska plaća od 1.500 do 2.500 eura.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženje poslodavaca turizma i ugostiteljstva "Horeca", ističe za "Nezavisne novine" da je svake godine pomama za sezonskim radnicima iz BiH. Dodaje da sezona počinje već od ožujka i travnja, pa poslodavci u Hrvatskoj hoće da osiguraju na vrijeme radnu snagu, kao i da nude dobre uvjete.

Bolji uvjeti 

"Mi očekujemo da će se i ove godine tako nastaviti te ako ne budemo ništa radili u vezi s tim pitanjem, očekujemo da nam još više radnika ode na sezonski rad u Hrvatsku", kazao je Kurtinović i dodao da će sigurno nastati problem što se tiče radne snage u BiH. Ističe da su u tijeku razgovori s Vladom RS o načinu rješenja ovog problema.

"Želimo poboljšati materijalno stanje radnika, ali i uvjete rada, da bismo uspjeli barem jedan dio radnika zadržati na našim prostorima i da budu zadovoljni uvjetima rada ovdje", pojasnio je Kurtinović.

Jedan konobar iz Banjaluke kaže da se prijavio na oglas jednog hotela iz Istre i da će tamo otići da radi, a ponuda mu je od lipnja do listopada.

"Zaradit ću mnogo više nego ovdje. Nadam se i dobrom bakšišu, a uz to ću imati smještaj i hranu, a time i besplatno ljetovanje", rekao je on.

Banjalučanka Dajana Milisavić kaže da godinama tijekom ljeta odlazi na Korčulu gdje u jednom hotelu radi kao sobarica.

"Smještaj i hrana su nam osigurani. Plaća je prošle godine bila viša od 800 eura", kazala je Milisavićeva i istaknula da se već dogovorila s tamošnjim poslodavcem da će se vratiti i ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close