RMU Zenica

Grad blokirao račun, rudari najavili štrajk

Zbog dana vikenda rudari su plaće trebali dobiti danas.
Gospodarstvo / Posao | 16. 08. 2021. u 13:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZD RMUZ) najavio je za 25. kolovoza  organizaciju generalnog štrajka, a kao razlog su u svojoj obavijesti naveli nepoštivanje Koletivnog ugovora - potvrdio je Feni v. d. direktora tog preduzeća Isad Turalić.

Rudnik, zbog blokade računa poduzeća od Gradske uprave Grada Zenica, danas niije bio u mogućnosti isplatiti plaću za mjesec srpanj, a plaća se u tom poduzeću, napominje Turalić, isplaćuje do 15-og u mjesecu. Zbog dana vikenda rudari su plaće trebali dobiti danas.

''Sindikat nas je, kako to i predviđa Zakon o štrajku, 10 dana ranije obavijestio o organizaciji štrajka. Nažalost, zbog blokade na iznos od 2,6 milijuna KM nismo u mogućnosti isplatiti plaću za naših 1.105 radnika, jer mi nemamo novac da isplatimo taj iznos kako bi nam bio deblokiran račun. Pogotovo što imamo i milijun KM blokada po drugim obavezama. Pokušavali smo proteklih dana, a i danas, da stupimo u kontakt s Gradskom upravom i gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, ali do ovog trenutka nismo uspjeli dobiti termin za sastanak. Pokušavali smo da stupimo u kontakt i dogovorimo sporazum o otplati tog duga na rate '', kaže Turalić.

On napominje kako se spomenuti dug prema Gradu Zenica odnosi na „zatezne kamate za već isplaćenu glavnicu duga za komunalno-gradsko zemljište (KGZ)“, zbog čega su blokirani još od 23. srpnja.

''Mi smo „glavnicu“ platili, ali nemamo novca za isplatu kamata. Rudnik se nalazi u fazi konsolidacije, tijekom koje će broj zaposlenih biti smanjen na oko 840. Višak radnika bi bio zbirnut na socijalno prihvatljiv način. Predstoji nam i usvajanje Pravilnika o radu i Pravilnika o učinku. Zato smo tražili i odgodu te obročnu otplatu duga Gradu Zenica'',  objašnjava direktor Turalić.

Kopirati
Drag cursor here to close