Pogon ''Stara jama''

Zenički rudari obustavili proizvodnju

''Radnici odlaze i nije moguće ispuniti plan proizvodnje s ovim brojem ljudi. Brigada koja je brojala 38, sada broji 15 radnika. Nitko neće da radi za ovu plaću.''
Gospodarstvo / Flash | 19. 07. 2021. u 10:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Rudari pogona "Stara jama" obustavili proizvodnju

Rudari pogona ''Stara jama'' Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZDRMUZ) obustavili su proizvodnju te od subote ne silaze u jamu- potvrdio je Feni predstavnik radnika koji i jutros prosvjeduju ispred ulaza u krug poduzeća, Eldin Đidić.

On je naveo kako su radove obustavili, jer u petak nisu bili dobili plaću, a njihovi su zahtjevi i smanjenje mjesečnog plana proizvodnje, zatim uplata stimulacije za jamske radnike za mjesec juni u visini od 150 KM i da im, od idućeg mjeseca, ''stimulacija bude isplaćivana kako je i obećano''. Traže i da im se evidentiraju dnevnice za dane koje su proveli u obustavi rada.

''Radnici odlaze i nije moguće ispuniti plan proizvodnje s ovim brojem ljudi. Brigada koja je brojala 38, sada broji 15 radnika. Nitko neće da radi za ovu plaću. Nedavno je bio natječaj i nitko se nije prijavio za posao jamskog radnika'' - tvrdi Đidić, koji ističe kako im je plaća i umanjena zadnjih nekoliko mjeseci.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Isad Turalić ističe kako je dio rudara plaću za lipanj dobio još u petak, a ostalim je jutros uplaćena.

''Zbog bankarskih procedura plaću nisu svi dobili u petak. Plaća nije smanjena'' - kaže Turalić, koji napominje kako su plaće samo usklađene s prošle godine dogovorenim Pravilnikom. Napominje i kako neke brigade nisu ispunile plan proizvodnje.

Rudari pogona ''Raspotočje'', kaže Turalić, nisu prekidali proizvodnju te da se nada da će biti postignut dogovor i za nastavak proizvodnje u pogonu ''Stara jama''.

Kako je Fenu obavijestio Đidić, upravo su pozvani na novi sastanak i pregovore s upravom poduzeća.

Kopirati
Drag cursor here to close