Ekonomska kriza

Gasi se sve više poduzeća i tvrtki u BiH

Trend gašenja tvrtki u nadolazećem razdoblju bit će nastavljen i ulazimo u jednu duboku krizu, prognoze su ekonomskih stručnjaka.
Gospodarstvo / Posao | 11. 04. 2022. u 07:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Značajan broj tvrtki u Bosni i Hercegovini svakodnevno se gasi, a u prilog tome govori i podatak da je za samo desetak dana u stečaj ili likvidaciju otišlo više od 80 poduzeća.

Ekonomski stručnjaci tvrde da nas očekuje ekonomska kriza veća i od one iz 1933. kada se cijeli svijet suočio s gašenjem brojnih gospodarskih subjekata, masovnom nezaposlenošću i deflacijom.

Veliki broj preduzeća navedenih u našem prilogu su izbrisani iz sudskog registra i više ne postoje. Poduzeće “Zrak” u skorije vrijeme očekuje ista sudbina - odlazak u stečaj. Proizvodnja je obustavljena, a radnici nisu dobili osam plaća.

''Mi očekujemo neki najcrnji scenarij, da ćemo otići u stečaj, po riječima ministra Džindića u kontrolirani stečaj, naravno mi značmo da nijedan stečaj neće biti kontroliran, da nijedan stečaj nije donio ništa dobro nijednoj tvrtki'',, kaže predsjednik Sindikalne organizacije Zrak Emir Kominlija.

Trend gašenja tvrtki u nadolazećem razdoblju bit će nastavljen i ulazimo u jednu duboku krizu, prognoze su ekonomskih stručnjaka.

''Neki misle da će ova kriza biti mnogo veća nego od one 33. godine koja je dosada bila redovan sadržaj svih ekonomskih udžbenika kao najveća ekonomska kriza. Svi predviđaju, najumniji ekonomski ljudi predviđaju da je ovo mnogo veća kriza da se svijet nikad nije upustio u ovoliku avanturu da ima daleko više novca nego što ima roba“, smatra ekonomski analitičar Aleksa Milojević, javlja BHRT.

A više novca nego robe dovelo je do takozvane uznemirenosti tržišta. Snažan rast cijena energije, sirovina i hrane, potaknut oporavkom od pandemijske krize, još više je ubrzan zbog rata u Ukrajini.

''Imamo izazove kako na domaćem tržištu tako i na inostranom tržištu, od Rusije, Ukrajine pa sve do zemalja EU. Naši izvoznici imaju problema sa naplatom potraživanja, realizacijom ugovora, ispunjenjem ugovora ili još gore nemogućni da ostvare nove poslove. To se neizravno prelijeva u BiH'', stava je ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Ako se u skorije vrijeme ne poduzmu konkretne ekonomske mjere, Bosna i Hercegovina će se suočiti sa porastom nezaposlenih, koje će uslijediti nakon što pojedine tvrtke stave ključ u bravu.

Kopirati
Drag cursor here to close