Javno promovirani

FOTO | Ovo su mikrobiznisi iz Mostara koji obećavaju

Podržana su tri mikrobiznisa i osam projekata uz podršku Odbora omladinske banke Mostar, koji čine volonteri grada Mostara.
Gospodarstvo / Posao | 07. 12. 2023. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar jedna je od 50 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini uključenih u projekt Omladinske banke, a koji realizira fondacija Mozaik.

Ove godine kroz taj projekt podržana su tri mikrobiznisa i osam projekata uz podršku Odbora omladinske banke Mostar, koji čine volonteri grada Mostara.

Foto: Bljesak.info / Medijska promocija mikrobiznisa u Mostaru

Uspješna realizacija projekata i registracija mikrobiznisa promovirani su svečanom dodjelom zahvalnica, koja je upriličena u dvorani Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara.

Poslije svečane dodjele zahvalnica upriličena je i posjeta jednom od podržanih mikrobiznisa i jednom realizovanom projektu.

Foto: Bljesak.info / Medijska promocija mikrobiznisa u Mostaru

Mirza Drežnjak, predsjednik Odbora društvenih djelatnosti Grada Mostara, rekao je za Bljesak.info kako je ovaj projekt imao podršku od samog početka od strane svih vijećnika i administracije Grada Mostara.

''Što se tiče dijela mikroprojekata i projekata vladinih organizacija i neformalnih grupa za razvoj lokalne zajednice možemo reći da je to jako značajno za implementiranje određenih inicijativa građana na terenu i poklapa se sa svim strategijama razvoja lokalne zajednice'', rekao je.

I u sljedećim godinama ulagat će se u mikrobiznise.

Foto: Bljesak.info  / Medijska promocija mikrobiznisa u Mostaru

''Cilj nam je razvijati mikrobiznise, oni će imati podršku Grada Mostara, posebno one sa mladim poduzetnicima, a bilo koja kvalitetna ideja koja se javi bit će podržana od strane Grada, ali i Fondacije'', zaključio je Drežnjak.

Elvis Šabić iz ''Fabrika Coffee 2'' Mostar, kaže kako je njegov mikrobiznis jedini speciality coffee shop u cijeloj Hercegovini.

''Mi smo pokrenuli biznis 1. travnja, a Fondacija Mozaik nam je pomogla puno od početka. Počeli smo, kažem, u travnju, a svaki početak je težak, ali sve smo ih uspješno prevazišli. Posao raste iz dana u dan i zadovoljni smo'', rekao je.

Ispričao je kako se odlučio na pokretanje biznisa.

Foto: Bljesak.info / Medijska promocija mikrobiznisa u Mostaru

''Mislim da su mladi malo prestrašeni pokrenuti svoj biznis, ali ja im mogu iz svog iskustva preporučiti da u 20-im godinama mogu podnijeti taj rizik, da se ne plaše nego da budu hrabri. I ja sam krenuo na isti način, od ideje, ali jako je važna upornost jer mnogo puta sam htio odustati, ali evo, dogurao sam do ovoga danas, iako bude kriznih trenutaka, ali posao raste i to je ono što me vodi dalje'', rekao je Šabić.

Faris Čolić, koordinator Omladinske banke Mostar, ističe kako su sve ideje bile odlične, kao i njihova kreativnost.

''Projekti su bili od sportsko-rekreativnih, preko aktivnosti na jezeru, potom inicijativa za održivi razvoj... Zaista širok spektar'', pojasnio je.

Foto: Bljesak.info / Medijska promocija mikrobiznisa u Mostaru

Naveo je da su ove godine imali rekordan broj prijavljenih projekata.

''Od 33 realizirali smo ih samo 7, a u okviru proračuna koje su nam Grad Mostar i Fondacija Mozaik dali. Od 33 prijave su bila 22 projekta mikrobiznisa, od kojih su realizirana 4, s čime smo jako zadovoljni, jer smo Omladinska banka sa najviše prijavljenih mikrozbiznisa u BiH'', pojasnio je.

Novi poziv će, kaže, ići u prosincu, pa očekuju i nove projekte.

Sabina Memić iz Gradske uprave Grada Mostara - sektor za suradnju sa nevladinim organizacijama i mladima, navodi kako je ovo jako važan regionalni projekt.

Foto: Bljesak.info / Medijska promocija mikrobiznisa u Mostaru

''Ove godine, uz sufinanciranje Grada Mostara i Fondacije Mozaika, financirano je 8 projekata i 3 mikrobiznisa'', navela je Memić.

Interes mladih je, kaže, velik.

''Ovo je druga godina ovoga granta, tako da, za razliku od lani, imamo više prijava, a u sljedećim godinama ćemo nastojati raditi edukaciju u vidu podrške pri formiranju ideja i prijava za sami projekt, odnosno otvaranje mikrobinzisa'', dodala je.

Armela Ramić, zamjenica direktora programa Omladinske banke, kaže da oni od 2021. godine uspješno razvijaju Omladinsku banku Mostar.

Foto: Bljesak.info / Medijska promocija mikrobiznisa u Mostaru

''Ove godine smo posebno ponosni na poduzetničku komponentu, u kojoj imamo tri registrirana mikrobiznisa, što je uspješna godina koja završava sa najavama za sljedeću godinu i dodatnih sredistvima za mikrobiznise'', istaknula je.

''U projekte smo uložili oko 86.000 KM, a ono što je važno jeste to da su to inicijative za koje dajemo sredstva, a jedan grant je 1.800 KM, dok uz uključenje volontera i aktivnosti dođe se do vrijednosti od 90.000 KM, tako da se puno može kad se cijela zajednica uključi'', poručila je.

Dodala je kako je zajednički problem mikrobiznisa briga zbog stanja na tržištu.

''Mlade treba pogurati na sve strane jer je to hrabri korak u njihovom životu'', zaključila je.

Kopirati
Drag cursor here to close