FUZIP

Za dva mjeseca zatečeno 186 radnika 'na crno'

U navedenom razdoblju utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 887.776,75 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, te pripadajuće takse, te izrečene dvije zabrane uvoza roba u prekograničnom prometu.
Gospodarstvo / Posao | 11. 03. 2020. u 09:05 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) je u vršenju redovnih inspekcijskih nadzora na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine ijekom siječnja i veljače 2020. godine izvršeno je 21.920 inspekcijskih nadzora, od toga 20.828 u prekograničnom i 1.092 u unutrašnjem prometu, javlja Anadolu Agency (AA).

Navodi se da je uzeto 836 uzoraka, te izdato 268 fitocertifikata, izdato ukupno 21.116 rješenja, od kojih 20.828 u prekograničnom i 288 u unutrašnjem prometu, kao i utvrđeno 195 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 255.440 KM.

U navedenom razdoblju utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 887.776,75 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, te pripadajuće takse, te izrečene dvije zabrane uvoza roba u prekograničnom prometu.

U nadzorima je sudjelovalo svih deset inspektorata FUZIP u unutrašnjem prometu, u oblastima zdravstva, poljoprivrede, urbanizma i ekologije, prometa, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, termo i elektroenergetike, rada, trgovine, turizma i ugostiteljstva, te Sektor granične inspekcije u prekograničnom prometu u oblastima sanitarne, fitosanitarne i tržišne inspekcije. Ukupni financijski efekti rada federalnih inspektora za dva mjeseca 2020. godine iznose 1.143.216,75 KM.

Prema dostupnim podacima iz kantonalnih uprava za inspekcijske poslove, inspektori federalne i kantonalnih uprava su u spomenutom periodu zatekli 186 osoba na radu "na crno".

U osvrtu na rezultate rada, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović je rekao "da se kao i prethodnih godina, u vršenju inspekcijskih nadzora ustrajavalo na održavanju kontinuiteta u vezi s kontrolama obavljenim u prethodnoj godini".

"Naglasak je stavljen na borbu protiv sive ekonomije, zaštitu okoliša, kontrolu poticaja u poljoprivredi, ispunjavanje zakonskih obaveza iz oblasti cestovnog prijevoza, te iz oblasti veterinarskih, higijenskih i sanitarnih standarda gospodarskih subjekata koji posluju s hranom, s ciljem unaprjeđenja zaštite zdravlja stanovništa i zaštite potrošača u Federaciji Bosne i Hercegovine. Rezultati rada federalnih inspektora za dva mjeseca ove godine pokazuju povećanje ukupnog broja izvršenih nadzora u odnosu na isti period prethodne godine, kada je izvršeno ukupno 19.762 nadzora. Povećan broj izdatih rješenja o otklanjanju nedostataka potvrđuje opredjeljeljenje Federalne uprave za inspekcijske poslove da se represivno djelovanje u najvećoj mogućoj mjeri zamijeni preventivnim i korektivnim djelovanjem. Naime, kaznena politika nije pravac djelovanja inspekcijskih organa u Federaciji Bosne i Hercegovine, već proizilazi iz stepena kršenja pravnih propisa i procjene rizika kod subjekata nadzora", naveo je Ajdinović.

Naglasio je da će tijekom 2020. godine, u okviru aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, pitanje fiskalizacije i izdavanja fiskalnih računa biti jedno od prioritetnih područja zajedničkog djelovanja inspekcijskih organa u FBiH.

"Ovim putem želimo najaviti početak novog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora u borbi protiv sive ekonomije, koji će se realizirati u suradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove počev od 16. ožujka i trajati do kraja 2020. godine. Koristimo priliku da ponovo pozovemo sve gopsodraske subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno financijskog sankcioniranja“, rekao je Ajdinović.

Navodi da iako su kadrovski ograničeni, posebnu pažnju i veliku energiju su uložili u reorganizaciju i preraspodjelu poslova u Sektoru granične inspekcije gdje smo povodom širenja korona virusa pojačali inspekcijske nadzore i u skladu sa preporukama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva dodijelili posebna ovlaštenja za federalne sanitarne inspektore zadužene za kontrolu osoba na graničnim prelazima i Aerodromu Sarajevo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close