Drugačije ne ide

EPBiH: Reorganizacija rudnika ili stečaj

Iz EPBiH su precizirali da prema preliminarnim podacima na dan 31. prosinca 2020. ukupne obaveze rudnika Koncerna EPBiH po svim osnovama iznose 920 milijuna KM.
Gospodarstvo / Posao | 26. 03. 2021. u 17:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elektroprivreda BiH objavila je da, kao Vladajuće društvo Koncerna EPBiH, redovno ispunjava i izmiruje sve obaveze prema rudnicima - samostalnim gospodarskim društvima, koja svojom osnovnom djelatnošću ostvaruju prihode i iz istih, između ostalog, isplaćuju plaće radnicima.

Tvrde da razloge za neisplaćivanje plata treba tražiti u činjenici da rudnici Koncerna EPBiH ne ostvaruju planiranu proizvodnju, a time i prihode.

Iz EPBiH navode da je proces reorganizacije rudnika pokrenut radi osiguranja njihovog ekonomski održivog poslovanja, te da su u dosadašnjoj provedbi tog procesa doneseni pravilnici o organizaciji i data je suglasnost Vladajućeg društva na pravilnike o sistematizaciji radnih mjesta koji trebaju stupiti na snagu 1. svibnja 2021.

U tijeku je izrada i drugih akata, između ostalih, pravilnika o radu i pravilnika o radnom učinku.

Ističu da pokrenuti proces reorganizacije nailazi na velike otpore i protivljenja rudnika i manifestira se kroz obustave rada, a zahtjevi sindikata rudnika često nemaju karakter sindikalnih aktivnosti.

Poručuju da je reorganizacija rudnika odgovoran proces i njena potpuna provedba zahtijeva punu angažiranost svih uposlenih u Koncernu EPBiH, a u slučaju opstruiranja i neprovođenja tog procesa, jedina opcija jeste stečaj.

Iz EPBiH su precizirali da prema preliminarnim podacima na dan 31. prosinca 2020. ukupne obaveze rudnika Koncerna EPBiH po svim osnovama iznose 920 milijuna KM. Od tog iznosa dugovanja prema državi su skoro 495 milijuna KM, a prošlu godinu rudnici su okončali s ukupnim gubitkom od 79 milijuna KM.

''I pored više od pola milijarde KM koliko je Elektroprivreda BiH uložila u rudnike, nije osigurano njihovo ekonomski održivo poslovanje. Proces reorganizacije mora biti sveobuhvatan, uključujući reorganizaciju i optimizaciju radne snage i proizvodnih kapaciteta, što će rezultirati ekonomskom održivošću'', priopćeno je iz EPBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close