Zenica i Breza

Rudari imaju dva zahtjeva: 'Čitav rudnik ćemo uvući u štrajk glađu'

''Imamo dva zahtjeva - da se isplati bruto plaća i da se razriješi trenutna blokada računa."
Gospodarstvo / Posao | 12. 02. 2021. u 18:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudari rudnika Zenica i Breza su u generalnom štrajku.

Jasmin Telalović, predsjednik Sindikata RMU Breza istaknuo je za FTV da je razlog štrajka nemogućnost poštivanja Kolektivnog ugovora, nemogućnost isplate plaće.

"Prije 10 dana smo najavili štrajk i jutros smo stupili u isti. Imamo dva zahtjeva - da se isplati bruto plaća i da se razriješi trenutna blokada računa."

Sastanak sa Vladom FBiH i predstavnicima Elektroprivrede je dogovoren za ponedjeljak u 9 sati i Telalović ističe da očekuju pozitivan ishod tog sastanka.

"Ako se ne uspijemo dogovoriti mi ćemo nastaviti sa štrajkom. Najvjerojatnije ćemo čitav rudnik uvući u štrajk glađu."

Kaže da je u fazi reorganizacija i restrukturiranje rudnika.

"Mi kao Sindikat dajemo podršku po pitanju te reorganizacije. Eventualni višak radnika, ako se uopće ispostavi da ga ima, zbrinut će se na jedan socijalni način, onako kako je propisano Kolektivnim ugovorom."

Navodi i da rudari ostaju u štrajku dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Podsjetimo, rudari su od petka ujutro u generalnom štrajku. Traže deblokadu računa, koji je blokiran osmog veljače, da bi bile isplaćene plaće i naknade zaposlenima. Uputili su zahtjev Vladi FBiH. Do sada, nitko osim sindikata nije se obratio rudarima. Ukoliko im ne budu ispunjeni zahtjevi, rudari su najavili blokadu svih rudnika u Federaciji i isporuku uglja prema termoelektranama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close