Ideja im je vrh

Englezi uvode bodove za migrante: Sa 70 bodova možda nešto i bude!

Britanska vlada potiče poslodavce da se prestanu oslanjati na jeftinu radnu snagu iz Europe i da investiraju u zadržavanje radnika, kao i razvijanje tehnologije za automatizaciju, prenio je BBC.
Gospodarstvo / Posao | 19. 02. 2020. u 11:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekvalificirani radnici neće dobiti vize nakon okončanja procesa izlaska Velike Britanije iz Europske unije, prema novim planovima za imigraciju.

Britanska vlada potiče poslodavce da se prestanu oslanjati na jeftinu radnu snagu iz Europe i da investiraju u zadržavanje radnika, kao i razvijanje tehnologije za automatizaciju, prenio je BBC.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da će državljani Europske unije, ali i oni koji nisu dio EU, biti jednako tretirani nakon isteka sporazuma o slobodi kretanja 31. prosinca koji je sklopljen između Velike Britanije i EU.

Laburisti navode da će "neprijateljska sredina" otežati privlačenje radnika. Međutim, ministrica unutarnjih poslova Priti Patel rekla je da novi sustav ima za cilj da dovede najbolje radnike u Veliku Britaniju.

Ona je rekla za BBC da vlada želi "potaknuti ljude s istinskim talentom i smanjiti dotok ljudi koji su nekvalificirani u Veliku Britaniju."

''Želimo imati sustav koji će stvoriti visokokvalificiranu, visoko obučenu i visoko produktivnu ekonomiju u budućnosti. Vlada ima za cilj da smanji ukupnu imigraciju u Veliku Britaniju i želi uvesti sustav zasnovan na bodovima'', kazala je ona.

Prema novom sustavu, radnici koji žele doći u Veliku Britaniju morat će govoriti engleski jezik i morat će im biti ponuđen posao preko neke tvrtke.

Bit će im dodijeljeno 50 bodova ako ispune ove kriterije.

Ukupno, migranti će morati imati 70 bodova da bi mogli raditi u Velikoj Britaniji, a bodovi će se dodijeliti i za kvalifikacije, ponuđenu plaću i rad u sektoru sa manjkom radne snage.

Vlada navodi da neće omogućavati zaposlenje za radnike s niskom kvalifikacijom, pozivajući tvrtke da se prilagode isteku sporazuma o slobodnom kretanju između zemalja EU i Velike Britanije.

Kopirati
Drag cursor here to close