Pao dogovor

Džindić: Svim radnicima u rudnicima povećanje plaća za 230 KM neto

Dodao je da će ugovor biti produžen već u ponedjeljak i da će svim radnicima u rudnicima biti linearno povećane plate za 230 KM neto.
Gospodarstvo / Posao | 20. 05. 2022. u 18:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić potvrdio je danas za Fenu da je sa Sindikatom radnika rudnika FBIH postignut dogovor o produženju kolektivnog ugovora. 

Dodao je da će ugovor biti produžen već u ponedjeljak i da će svim radnicima u rudnicima biti linearno povećane plate za 230 KM neto.

''Ovo je prvi put da se svima linearno povećava plaća, a ne procentualno u odnosu na satnicu, tako da se neće dogoditi da oni koji već imaju velike plaće dobiju velika povećanja a oni koji primaju male plaće da dobiju mala'', rekao je Džindić.

Dodao je da to novina koju su predložili on i premijer Fadil Novalić na nekom od posljednjih sastanaka.

''Također, dogovoreno je da ćemo iskoristiti vrijeme do nove godine da u okviru socijalnog dijaloga između reprezentativnih sindikata, Elektroprivrede BiH i RMU Banovići budu nastavljeni pregovori o novom kolektivnom ugovoru koji bi trebao imati moderniju formu'', kazao je Džindić.

Istaknuo je da je dobro da je sindikat shvatio da restruktuiranje rudnika nema alternativu i da taj proces mora biti završen.

Džindić je naglasio da je zajednički konstatiran oda je u proteklih 12 mjeseci veliki broj radnika napustio rudnike, te da će morati biti zaposleni dodatni radnici na najtežim poslovima.

Kopirati
Drag cursor here to close