Brending i dizajn

Dribbble Meetup po prvi put u Mostaru - mjesto susreta dizajnera i prilika da se razmjene iskustva, ideje i nešto nauči

Iako je meetup prvenstveno dizajnerski, nije to uvijek vezano za tehničke dizajnerske stvari. Preporučio bih svim kolegama iz struke, ali i svim ljubiteljima bilo koje grane dizajna, da u četvrtak, 4. travnja posjete Dribbble Meetup!
Gospodarstvo / Posao | 02. 04. 2019. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Goran Čuljak je UI/UX i Visual dizajner zaposlen u mostarskom NSoftu i jedan od najzaslužnijih što će Mostar 4. travnja, po prvi put, ugostiti Dribbble Meetup. Ovaj događaj će se održati u prostorijama SPARK-a s početkom u 18 sati, a pod sponzorstvom NSofta.

Što je zapravo  Dribbble meetup?

G.Č.: Dribbble je koncept koji veže tri važne stvari: dizajn, druženje i razmjenu najbolje praske i trendova iz svijeta dizajna. To je zapravo globalna zajednica dizajnera u koju ulazite na način da vas netko, tko je već u njoj, pozove. Na taj način Dribbble radi na očuvanju kvalitete i standarda profesije.

Sam Dribbble Meetup je prilika da na jednom mjestu, unutar lokalne zajednice, okupimo profesionalce iz svijeta dizajna, razmijenimo razmišljanja i iskustva i, naravno, zabavimo se.

Vi ćete biti i jedan od govornika na mostarkom Dribbble Meetup-u. Tema je “A što s brendingom?” U kom smjeru idu svjetski trendovi?

G.Č.: Smjer kuda idu globalni trendovi po pitanju brendinga je, rekao bih, neobičan. U jednu ruku su mi neke stvari genijalne, u drugu neshvatljive. Ne sviđa mi se, na primjer, prevelika doza pojednostavljivanja tipografije, što je već prije nekog vremena bilo predmet šala. Ovakvim tempom, kroz par godina, možemo očekivati samo naziv kompanije napisan Helveticom, eventualno će razlike biti u boji. S druge strane imamo Netflix, Uber i još par većih korporacija koje su si dale truda i prilagodile brending ekranskim prikazima - brending koji je prilagodljiv ovisno tipu uređaja i veličini ekrana na kojem se prikazuje.

Gledajući kako neke velike svjetske korporacije oblikuju svoj brend, čini mi se da je nestalo uzbuđenje, eksperimentiranje, odskakanje od prosjeka, riskiranje… tako da se slobodno može reći: a što sa brendingom?

Jesu li naše kompanije prepoznale vrijednost ulaganja u razvoj vizualnog identiteta? 

Hm...prepoznale jesu, ali to ne znači nužno da će to i napraviti. Pitanje je na mjestu i zanimljivo tako da bi se dalo o ovome dugo pričati, jer odgovor definitivno ne može biti DA ili NE. U našoj bližoj okolici ima kompanija koje zbilja ulažu u svoj vizualni identitet, a te firme uglavnom su orijentirane prema stranim tržištima. S druge strane, imamo firme koje uglavnom djeluju lokalno, te koje brending i dalje smatraju nepotrebnim luksuzom. Ovo je nekako statistički zaključak čega baš i nisam ljubitelj, jer ne treba ni tu generalizirati. Imamo, recimo, firmu koja proizvodi plinske amortizere za namještaj kojima je glavni klijent IKEA te još neke svjetski poznate firme. Oni imaju dugogodišnje ugovore i specijalizirani su samo za to. Nemaju neki razrađen vizualni identitet, ali im, realno gledajući, i ne treba. Njihov proizvod je, u ovom slučaju, njihov vizualni identitet.

Na koji način je na dizajnerski dio posla uticalo to što smo sve više okrenuti ka digitalnom svijetu? Šta je sada prioritet u dizajnu?

Ne mogu odgovoriti generalno za sve grane dizajna, ali za područja u kojima djelujem digitalizacija je pozitivno uticala i donijela mnoge olakšice u poslu. Moji prvi koraci u dizajnu, gledajući to danas, su bili smiješni. Otac me vozio 30 km da kupim piratsku verziju Photoshopa 7, interneta nisam imao, tutorijala također nije bilo izuzev tekstualno opisanog s 2 mini screenshota, jednom mjesečno u PC Chipu ili BUGu. Ni u društvu nije bilo baš zainteresiranih za dizajn s kojima bih mogao razmijeniti iskustva. Sve je bilo nekako nepoznato i strano.

Danas je situacija dosta drukčija i praktički vas 2-3 klika dijele od nabavke softvera, tutorijala za bilo što, digitalnih akademija, seminara - sve to iz svoje sobe ili čak sa mobitela i to jako povoljno ili čak besplatno. Koliko god zvučalo kao kliše ili otrcana fora, cijeli svijet i more znanja imamo na dlanu, a hoćemo li i kako to iskoristiti, najviše je do nas samih.

Na koga treba da se ugledamo kada je brending i dizajn u pitanju? Imate li neku kampanju, brend ili proizvod - lokalni ili globalni - koji dobro radi svoj posao kada je dizajn u pitanju?

Malo nezahvalno pitanje iz više razloga, ali izabrao bih globalne brendove: Apple, Airbnb i Netflix.

Aktivno ste sudjelovali u kreiranju vizualnog identiteta NSofta u kojem i radite kao dizajner. Je li vam pozicija insajdera pomogla ili odmogla u tom procesu?

Moram li odgovoriti? Hahaha… Činjenica da sam 8 godina dio NSofta mi je u ovome procesu više odmogla nego pomogla. Zašto? Kolege koji su se susretali s ovakvim zadatkom će me, vjerujem, dobro razumjeti. Koliko god mi bili kreativci i trudili se stvoriti nešto drukčije od postojećeg, uvijek negdje iza nas korača taj stari logo i identitet koji nam je zario kandže u leđa i ne da nam da se odmaknemo od njega... Ovako nekako je išao i naš proces, ali uspjeli smo se otrgnuti i doslovno u jednoj večeri napraviti rez… Da ne ispričam cijelu priču, posjetite Dribbble Meetup gdje ću se malo više posvetiti ovome i iznijeti neke detalje o tome kako je odrađen rebrending NSofta, tko je imao najviše uticaja, kako je bilo donijeti odluku i koja je, u stvari, priča iza novog identiteta.

Koliko je važno za dizajnere, koji su u pravilu izuzetno kreativni ljudi, ali i samu struku da se druže i razmjenjuju iskustva na događajima kao što je predstojeći Dribbble?

Smatram da je to jako bitno iz više razloga. Osim samog druženja i upoznavanja ljudi sa sličnim interesima, zbilja se nešto i nauči. Iako je meetup prvenstveno dizajnerski, nije to uvijek vezano za tehničke dizajnerske stvari. Bude tu i savjeta i priča koje nas nauče ponešto o biznisu, međuljudskim odnosima, bude prepričavanja smiješnih situacija s klijentima, kolegama… Uglavnom, preporučio bih svim kolegama iz struke, ali i svim ljubiteljima bilo koje grane dizajna, da u četvrtak, 4. travnja posjete Dribbble Meetup. Zagarantirana su zanimljiva predavanja, još zanimljiviji analog playoff, panel diskusija, a mogu potvrditi da posjetitelje očekuje ukusna zakuska te posebne Dribbble edition palačinke, vrijedne nagrade i sigurno dobro druženje za vrijeme i nakon meetupa.

Kopirati
Drag cursor here to close