Nakon dugo vremena

Cijene nafte pale, nakon tri tjedna rasta

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 2,6 posto, na 95,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,9 posto, na 88,96 dolara.
Gospodarstvo / Posao | 14. 11. 2022. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale, nakon tri tjedna uzastopnog rasta, jer usporavanje rasta gospodarstava vodi u slabljenje potražnje za energentima.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 2,6 posto, na 95,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,9 posto, na 88,96 dolara.

Pad cijena posljedica je usporavanja rasta gospodarstava jer zbog toga slabi i potražnja za naftom.

Prošloga je tjedna objavljeno da su zalihe nafte u SAD-u u prethodnom tjednu porasle za 3,9 milijuna barela, dosegnuvši najvišu razinu od srpnja 2021., a to ukazuje na slabljenje potrošnje Amerikanaca na gorivo.

S druge strane, podršku cijenama pruža nada trgovaca da bi potražnja ponešto mogla ojačati, nakon odluke kineskih vlasti o ublažavanju mjera usmjerenih na suzbijanje covida-19.

Ublažavanje ograničenja uključuje skraćivanje karantene za bliske kontakte oboljelih i inozemne posjetitelje na dva dana i ukidanje kazne zračnim prijevoznicima koji dovezu zaražene putnike.

"Prvi mali koraci prema ublažavanju propisa koje je objavila kineska vlada omogućili su rast cijena, premda to nipošto, po našem mišljenju, ne predstavlja odstupanje od stroge politike nulte tolerancije prema covidu", napisali su analitičari Commerzbanka u osvrtu na situaciju na tržištima.

Osim što su odredbe o radu od kuće ograničile mobilnost i smanjile potražnju za gorivom, putovanja diljem Kine još su uvijek prigušena jer Kinezi žele izbjeći rizik da završe u karanteni, napisali su, pak, u bilješci analitičari ANZ Researcha, javlja Hina.

Poticaj tržištu pružio je i slabiji dolar jer to dovodi do pojeftinjenja nafte za kupce s drugim valutama, što potiče potražnju.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošloga tjedna gotovo 4 posto.

Potporu cijenama pruža i skoro stupanje na snagu embarga EU-a na rusku naftu, kao i nedavna odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera o smanjenju proizvodnje.

Nakon što su prošle godine cijene nafte skočile više od 50 posto, zahvaljujući oporavku gospodarstava od koronakrize, od početka ove godine porasle su oko 20 posto, što je ponajviše posljedica rata u Ukrajini.

 

Kopirati
Drag cursor here to close