95,72 dolara po barelu

Porasle cijene nafte na svjetskom tržištu

Gospodarstvo / Industrija | 11. 11. 2022. u 10:11 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle su u petak nakon što je usporavanje inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ublažilo zabrinutosti od budućeg povećanja stope Federalnih rezervi (FED), javlja Anadolu Agency (AA).

Osim toga, kineska politika prema COVID-19 i dalje čini neizvjesnim izglede oko potražnje u drugom najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Međunarodna referentna cijena nafte tipa brent iznosila je jutros 95,72 dolara po barelu nakon rasta cijene za 2,18 posto.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se po cijeni od 88,38 dolara po barelu nakon rasta cijene za 2,21 posto.

Cijene nafte su skočile nakon podataka o inflaciji u SAD-u koji su bili bolji od očekivanog, što je potaknulo nadu u poboljšanje u zemlji koja je najveći svjetski potrošač nafte.

Indeks potrošačkih cijena (CPI), koji mjeri promjene cijena roba i usluga, u oktobru je dostigao 7,7 posto, smanjivši se u odnosu na godišnji rast od 8,2 posto u septembru.

Usporavanje inflacije uvjerilo je investitore da bi FED mogao prestati sa povećanjem kamatnih stopa u narednim mjesecima.

Kopirati
Drag cursor here to close