Proračun

Čavalić: Ništa od minimalca od 1.000 KM u ovoj godini

"To znači da se neće usvajati fiskalni zakoni, odnosno još konkretnije to znači da tijekom 2024. godine nema govora o 1.000 KM minimalnoj plaći", zaključio je Čavalić.
Gospodarstvo / Posao | 22. 01. 2024. u 19:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić kaže da je u Prijedlogu Proračuna FBiH za 2024. godini vidiljvo da od fiskalnih reformi neće biti ništa te nije predviđeno da najniža plaća bude u obećanom iznosu od 1.000 KM.

Nakon što je na današnjoj sjednici Vlada FBiH usvojila Prijedlog Proračuna za 2024. godinu on će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

''Napominjem da je Vlada FBiH ranije navela da će dostaviti Nacrt, međutim to se nije dogodilo, Proračun dolazi po hitnoj proceduri 'uzmi ili ostavi'. Tako se nastavlja loša tradicija dostavljanja proračuna, a kojom se izravno narušava proračunski princip transparentnosti (kako bi građani, gospodarstvenici, porezni obveznici mogli imati priliku učešća u proračunskoj raspravi)", kaže Čvalić.

Dodaje da je u Prijedlogu Proračuna evidentno da Vlada FBiH priznaje da ove godine nema ništa od fiskalnih reformi.

"Kao što se može vidjeti iz priloženog očekuje se rast doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje (106% posto indeksno). Doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje su planirani u iznosu od 2.991,9 milijuna KM i isti su veći za 167,8 milijuna KM u odnosu na iznos u Proračunu za 2023. godinu", kaže Čavalić.

Prema navedenom, Vlada FBiH ne očekuje spuštanje zbirne stope stope doprinosa za ovu godinu.

"To znači da se neće usvajati fiskalni zakoni, odnosno još konkretnije to znači da tijekom 2024. godine nema govora o 1.000 KM minimalnoj plaći", zaključio je Čavalić.

Kopirati
Drag cursor here to close