Problem posla

VIDEO | Povećanje minimalca u RS na 900 KM ugrožava opstanak malih poduzetnika

Efekti povećanja minimalne plaće na 900 maraka u Republici Srpskoj nisu u potpunosti poznati. Poslodavci su uvjereni da će sve to ići u negativnom pravcu.
Gospodarstvo / Posao | 15. 01. 2024. u 07:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mali poduzetnici u Republici Srpskoj najavljuju poskupljenje svojih usluga. Na to su, poručuju, primorani zbog povećanja minimalne plaće na 900 maraka, koja je, kažu, nerealna.

Upozoravaju da je Vlada u ovom slučaju plaću podigla bez realne računice, pri čemu se nije odrekla poreza koji se obračunavaju na plaću. Posljedice će trpiti gospodarstvo.

Vlasnica cvjećare Zorana Marjanac bavi se ovim poslom 25 godina. Ima jednu zaposlenu radnicu koja s njom radi gotovo od samog početka.

Dodatna zaposlenja ni ranije nisu bila moguća. Povećanje minimalne plaće odrazit će se, kaže, i na poslovanje.

"Ja mislim da je minimalac od 900 maraka vrlo mali jer znamo da je sve poskupilo i da radnici jedva sklapaju kraj s krajem, ali mislim da postoje neki modaliteti platnih razreda gdje će država morati da smanji poreze i doprinose na te najminimalnije plaće", navodi.

U sektoru uslužnih djelatnosti u Republici Srpskoj registrirano je oko 24.000 poduzetnika, koji uglavnom zapošljavaju jednog radnika. Povećanje minimalne plaće najviše pogađa poduzetnike koji posluju u formi sp-a. Poskupljenje robe i usluga u cijelom lancu je neizbježno.

Žana Arsić, predsjednica Zanatsko-poduzetničke komore regije Banja Lukam, kaže: "Vjerojatno će se to poskupljenje odraziti u iznosu od deset posto najmanje, a vjerojatno i više u cijelom lancu jer zavisi od poslovanja. Nisu iste cijene lokala u centru grada ili ako poslujete na periferiji i to što plaćate za iznajmljivanje lokala".

Efekti povećanja minimalne plaće na 900 maraka u Republici Srpskoj nisu u potpunosti poznati. Poslodavci su uvjereni da će sve to ići u negativnom pravcu.

Saša Ačić, direktor Unije poslodavaca RS, navodi: "Očekuje se prelazak jednog značajnog broja malih poduzetnika u crnu zonu. Sa druge strane, izvjesno je da će oni koji će ostati da posluju povećati cijene, čime će biti generirana inflacija", javlja BHRT.

U obračunu najniže plaće kada se na to dodaju minuli rad, porezi, doprinosi i topli obrok, to po radniku je oko 1.700 konvertibilnih maraka.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže: "Čitava filozofija je da se što više uzme od gospodarstva u smislu prikupljanja sredstava u fondovima i porezima. To je pogrešna politika, to ja mogu da potpišem, bjanko".

Svi su suglasni da radnik mora da ima adekvatnu plaću za opis posla koji obavlja, ali da trenutni teret gospodarstvo ne može samo iznijeti. Jasna slika mogla bi biti do sredine veljače kada bude završen siječanjski obračun.

Kopirati
Drag cursor here to close