Povučeni strojevi

Čapljina: Zbog dugovanja izvođači radova obustavili izgradnju obrambenog nasipa

15. rujna radnici i svi građevinski strojevi bh. kompanije Roading d.o.o. Gračanica, koja izvodi radove, napustili su gradilište na jugu naše zemlje.
Gospodarstvo / Posao | 13. 10. 2022. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Klix.ba / Lokacija izgradnje obrambenog nasipa bez strojeva

Radovi na izgradnji nasipa za obranu od poplave u Gabela Polju, na desnoj strani Neretve kod Metkovića, koji su od strateškog značaja za BiH i Hrvatsku su obustavljeni, jer Grad Čapljina nije ispunio svoje obaveze plaćanja prema izvođaču radova na osnovu potpisanog ugovora.

Kako javlja Klix, 15. rujna radnici i svi građevinski strojevi bh. kompanije Roading d.o.o. Gračanica, koja izvodi radove, napustili su gradilište na jugu naše zemlje, jer od početka radova i ulaska na gradilište koje je službeno najavljeno početkom lipnja, nisu naplatili još ni feninga.

Financijske obaveze prema izvođaču radova trebao je ispuniti Grad Čapljina, čiji je gradonačelnik Smiljan Vidić 1. travnja 2022. godine potpisao ugovor 4.621.699,29 KM s izvođačem radova Roading d.o.o. Gračanica i nadzora Bumat d.o.o. Trebižat, s rokom za izvođenje usluga od tri godine.

Radi se o završetku sustava obrane od poplave koji je započet još 2013. na području Grada Metkovića u dužini 6,5 km i koji je 2017. godine prošao tehnički pregled i svoju potpunu funkciju će dobiti tek kad se izgradi dio nasipa u Bosni i Hercegovini u dužini 2,4 kilometra.

Za ovaj projekt je iz proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu je osigurano milijun maraka, a 11. studenog 2021.godine je u Čapljini potpisan Sporazum o financiranju projekta izgradnje Obrambenog nasipa na području Gabela Polja u sklopu prekograničnog projekta obrane od poplava grada Metkovića.

Potpisali su ga gradonačelnik grada Čapljine Smiljan Vidić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Ukupna procijenjena vrijednost za realizaciju projekta iznosi 6.484.000 KM.

Projekt obuhvaća izgradnju obrambenog nasipa, ustave Glibuša, ustave Strimen, crpne stanice Glibuša, preljevne građevine s uređajem za kontrolirano upuštanje voda u branjeno područje i ostalih hidrotehničkih objekata koje štite branjeno područje od poplava.

Rok za završetak radova je 30 mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close