Novi zakon

Booking.com će morati ispunjavati strože kriterije u EU

Akt o digitalnim tržištima postavlja kriterije za određivanje nadzornika pristupa, uključujući veličinu tvrtke i njezinu prisutnost na tržištima EU.
Gospodarstvo / Posao | 13. 05. 2024. u 13:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija je u ponedjeljak označila Booking.com kao "nadzornika pristupa", dajući mu veće obveze prema zakonu o digitalnim uslugama.

Također je pokrenula istragu o statusu društvene mreže X, ali nije označila X Ads i TikTok Ads kao nadzornike pristupa.

Prema vlastitoj procjeni Booking.coma, ta platforma zadovoljava sve kriterije za imenovanje nadzornikom pristupa.

Nadzornici pristupa su digitalne platforme i društvene mreže koje igraju ključnu ulogu u poslovanju između korisnika i potrošača, te imaju jaku poziciju na tržištu.

Akt o digitalnim tržištima postavlja kriterije za određivanje nadzornika pristupa, uključujući veličinu tvrtke i njezinu prisutnost na tržištima EU.

Booking.com ima šest mjeseci da se uskladi s zahtjevima iz Akta.

Komisija također provodi tržišnu istragu o X, koja tvrdi da nije važan nadzornik pristupa, te odlučuje da X Ads i TikTok Ads neće biti označeni kao nadzornici pristupa, priopćeno je iz ove institucije.

Nadzornicima pristupa (gatekeepers) smatraju se digitalne platforme i društvene mreže koje osiguravaju bitnu vezu između poslovnih korisnika i krajnjih potrošača, i imaju vrlo snažan tržišni položaj.  

U Aktu o digitalnim tržištima utvrđen je popis dopuštenih i zabranjenih poslovnih praksi koji će nadzornici pristupa morati primjenjivati u svakodnevnom poslovanju kako bi se osigurala pravednost i otvorenost digitalnih tržišta i tako spriječilo da velike digitalne platforme zloupotrebljavaju svoj dominantni položaj.

Kopirati
Drag cursor here to close